Ankete pokazuju: Skupi ekološki propisi odvraćaju Nemce od Zelenih

„Zeleno postaje previše smeđe,“ poručivali su grafiti u glavnom gradu Nemačke krajem prošle godine. Autori su bili tvrdokorni ekolozi. Njihova zamerka je bila to što su Zeleni, jedna od tri stranke u nemačkoj vladajućoj Ampel („semafor“) koaliciji, počeli da popuštaju. Prihvatajući veću proizvodnju struje iz uglja kako bi se nadoknadio bojkot ruskog gasa, kao i šestomesečno odlaganje zatvaranja poslednje tri nemačke nuklearne elektrane, Zeleni su se toliko pomerili udesno da su poprimili boju koju Nemci ne povezuju samo sa prljavštinom, već i sa fašizmom.

Šest meseci kasnije, veliki deo nemačke javnosti takođe je uznemiren zbog Zelenih, mada iz suprotnih razloga. Naime, mnogi sada misle da Zeleni čine previše za životnu sredinu. Niko ih ne naziva fašistima, ali čak i njihovi partneri u vladi, Socijaldemokrate (SPD) i liberalne Slobodne demokrate (FDP), sada ih smatraju previše nametljivim. Varnice između Roberta Habeka, razbarušenog zamenika kancelara, zaduženog za ekonomiju i životnu sredinu, i Kristijana Lindnera, liberalnog ministra finansija i vlasnika Poršea, sve više liči na elitni kulturni rat između zagovornika klimatske odgovornosti i branitelja ličnih sloboda.

Čini se da mrzovoljna nemačka javnost ne voli ni jedan ni drugi tabor. Ankete pokazuju sve manju zagrejanost za Zelene, pri čemu je procenat Nemaca koji kažu da bi glasali za njih pao u protekloj godini sa već niskih 20 na ispod 15 odsto. Ali one takođe pokazuju da ova promena nije koristila ni levom centru kancelara Olafa Šolca, ni FDP-u, pa čak ni konzervativnim Demohrišćanima. Umesto toga, od juna se podrška krajnje desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD) udvostručila, skočivši na 19%. Partija naklonjena antiimigrantima, Rusiji i negiranju klimatskih promena, koja je u februaru obeležila svoju 10. godišnjicu, sada deli drugo mesto u anketama sa SPD-om, koji je u maju proslavio 160 godina postojanja. Anketa agencije Forsa pokazuje da je više od trećine novih pristalica AfD-a ranije glasalo za nekog od članova Ampel koalicije. Nedavni slogani ove krajnje desne partije pokazuju zašto. „Povucite ludačke zakone o klimi!“, piše na plakatu stranke. „Zaustavite Heizhammer!“ stoji na njihovoj veb stranici, povodom zakona kojim je Habek najavio uvođenje štedljivih (ali skupih) toplotnih pumpi umesto kućnih bojlera.

Predloženi zakon o grejanju domaćinstava, kojim bi se zabranili novi kotlovi na gas i mazut te subvencionisala ugradnja toplotnih pumpi, postao je olovni teret za vladu. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da jedva petina birača podržava ovu zabranu. Ali problem nije samo u opiranju merama koje bi građane opteretile uvećanim računima i birokratskim cimanjem. Velika većina Nemaca takođe smatra da je insistiranje Zelenih na zatvaranju nuklearnih centrala u aprilu bio glup potez u vreme visokih cena energije i sve slabijih zaliha. Većina takođe ne voli nova EU pravila koja će zabraniti proizvodnju automobila sa klasičnim motorima do 2035, iako je Nemačka dobila neka izuzeća. I skoro svima je dosta radikalnih klimatskih aktivista koji su blokirali saobraćaj širom Nemačke lepeći se za autoputeve i raskrsnice.

Izgleda da su takvi protesti efikasniji u kaljanju Zelenih nego u podizanju ekološke svesti. Takođe su, indirektno, pomogli AfD-u; naime, dve trećine aktuelnih pristalica ove partije, prema nedavnom istraživanju, kaže da bi glasalo za ekstremno desničarsku grupu ne zato što dele njene stavove, već iz „razočaranja drugim strankama”. To ipak ne znači da građani sada smatraju AfD normalnom strankom poput svih ostalih. U drugoj anketi, 57 odsto Nemaca je reklo da ne mogu zamisliti da će ikada glasati za njih.

(TheEconomist-ZTP, foto: Annegret Hilse/Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *