Analiza: Kosovo u centru NATO planova za Balkan

Sjedinjene Američke Države očigledno imaju velike planove za Kosovo i Balkan generalno, smatra politički analitičar Pjotr Iskenderov.

On je za „Sputnjik“ rekao da ovo podrazumeva jačanje političkog uticaja Vašingtona i vojni pritisak na ovoj teritoriji.

Ako je to tačno, ovo ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje, piše “Sputnjik“.

NATO je nedavno “poželeo dobrodošlicu“ za svog 29. člana. malu balkansku zemlju Crnu Goru, u vreme kada su saveznici postali veoma aktivni na istoku i jugu Evrope.

“NATO, posebno SAD, žele da postave Kosovo u centar svojih vojnih i političkih planova zbog lokacije“, rekao je analitičar.

Kosovo bi tako postalo jedan od čvorova raketnih štitova koje Vašington gradi u Evropi, a koje je Moskva opisala kao pretnju po bezbednost.

Jedan od štitova aktiviran je nedavno u Rumuniji, a 2018. će takav postati aktivan i u Poljskoj.

“SAD nisu zainteresovane samo da uvećaju svoj vojni i politički uticaj na Balkanu. Vašington takođe želi da ovu teritoriju pretvori u odskočnu dasku kako bi jačao svoju vojnu infrastrukturu u regionu. Na primer, SAD bi mogle da premeste radare i raketne sisteme tamo“, naveo je Iskenderov.

Kako prenosi “Sputnjik“, pored mogućnosti da Vašington uveća svoju prisutnost, Kosovo se suočava i sa jačanjem radikalnih osećanja.

Više od 300 ljudi sa Kosova pridružilo se terorističkim grupama u Iraku i Siriji, što je najveći procenat u Evropi u odnosu na broj stanovnika.  Oko 120 boraca se vratilo na Kosovo.

“Kosovo je postalo baza za radikalne islamiste i druge grupe koji su iskoristili činjenicu da ovu teritoriju niko ne kontroliše“, rekao je analitičar.

Međutim, kako navodi “Sputnjik“, ovaj trend uvećan je i sa porastom uticaja Vašingtona.

(b92.net, foto: Keystone)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *