Šabić: Izveštaj o ubistvu Đinđića i dalje tajna?

Poverenik Rodoljub Šabić smatra da se mora preispitati odluka Vlade da informacije iz „Izveštaja o obezbeđenju predsednika Vlade“ ostanu nedostupne javnosti.

Šabić kaže da kada je pisan izveštaj o atentatu na Zorana Đinđića, nije postojao zakon o tajnosti takvih podataka.

Rodoljub-Šabić

Trinaest godina posle atentata na premijera Zorana Đinđića izveštaj koji je sačinila komisija i dalje nije dostupan javnosti. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da u trenutku kada je izveštaj napisan nije postojao zakon o tajnosti takvih podataka, već je taj zakon donet kasnije.

“Mi danas imamo zakon o tajnosti podataka koji pored ostalog predviđa ne samo da tajna bude ustanovljena, da klasifikacija bude izvršena na način i u skladu sa odredbama tog zakona, nego predviđa i obavezu preispitivanja tajnosti. Dakle i kod dokumenata najvećeg stepena tajnosti sam zakon kaže da bez posebnog zahteva javnosti, dakle novinara, bilo koga, da onaj koji je tajnu odredio treba da je preispituje, čak i u slučaju najvećeg stepena tajnosti, najmanje jednom u 10 godina”, rekao je Šabić.

Čedomir Jovanović, koji je i tada bio poslanik, kaže da se u izveštaju nalaze izjave službenika u vladi i da je sigurno postojao razlog zbog čega je proglašen tajnom, a da vlada DS kojoj je tada pripadao nije sprečavala objavljivanje izveštaja.

“Nemam ništa protiv da se objavi, ali posle svih onih suđenja i svega onoga što je ta suđenja pratilo , postupaka koji su usledili nakon prvog stepena , u drugom i trećem, tu zaista ne postoji nikakav prostor za bilo kakvu dilemu, a činjenica da su danas tako nervozni, pa znate šta, to me dodatno motiviše”, rekao je Jovanović.

Šabić navodi da je još 2008. godine tadašnjoj vladi ukazao na niz nedoslednosti u vezi sa tajnošću tog dokumenta.

“Podsetilo me da sam ja još pre 8 godina bio u prilici da odbacim jednu žalbu, jednog novinara, mislim da je bio baš iz vaše kuće, iz formalnih razloga. Dakle ne možete podneti žalbu povereniku protiv vlade, a ovde su informacije tražene od vlade. Tada je vlada jednim neformalnim pismom, ali eksplicitno odbila da da te informacije”, dodao je Šabić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da će tražiti da se skine oznaka tajnosti sa izveštaja komisije, koju je predvodio Žarko Korać, i svedočenja pojedinih ljudi o ubistvu premijera Zorana Ðinđića.

(b92.net)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *