Odabrani: Saradnici DB danas su ugledni političari!

Saradnici državne bezbednosti o kojima su poverljiva dokumenta nestala iz službe danas su aktivni političari, privrednici, profesori i crkveni velikodostojnici… i čine paralelan centar moći koji utiče na političke i ekonomske tokove, kaže bivši pripadnik DB-a, Zoran Stijović.

„Registri saradničke mreže u centrali DB i po regionalnim centrima su uništeni i sklonjeni odmah nakon Petog oktobra. Tadašnji saradnici su sada političari i privrednici, koji predstavljaju državu u državi i sve rade zarad svojih inrteresa. Svuda su raspoređeni u politici, privredi, pravosuđu, univerzitetima, medijima, pa i u Crkvi“, rekao je Stijović, nekadašnji pripadnik DB koji je istražio uništavanje i sklanjanje dokumenta tajne službe o čemu je detaljno sačinio izveštaj.

Stijović je vodio istragu i protiv Radomira Markovića i drugih čelnika DB zbog iznošenja dosijea lidera DOS-a i Otpora.

Sa uništavanjem registra saradničke mreže, kako je Stijović u izveštaju od 15. marta 2001. utvrdio, počelo se već 6. oktobra 2000. Tadašnji šef DB Radomir Marković tog dana šalje depešu broj 3210, u kojoj navodi “neophodno je izvršiti selektivni uvid u dokumentaciju, a njeno čuvanje, odnosno uništenje nepotrebne, realizovati shodno pravilima”.

Profesori sa Pravnog fakulteta i poznavaoci Olivera Antića, sadašnjeg savetnika predsednika Srbije i predsednika Komisije za pomilovanje, kažu da bi registar saradničke mreže mogao da objasni njegovu posetu Radomiru Markoviću u Zabeli. Kada je Antić proterao profesore Pravnog fakulteta koji su se protivili režimu Slobodana Miloševića, svi slobodni mediji su tada objavili da je Antić slao dosijea pojedinih profesora DB-u.

Kao što je poznato, Antić je od svih zatvorenika koji su tražili pomilovanje posetio samo bivšeg šefa DB osuđenog za pet ubistava: Ivana Stambolića i četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali.

(blic.rs)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *