Američki Kongres predložio zakon o reviziji vladinih izveštaja o NLO

Odbor za obaveštajne poslove američkog Kongresa predložio je zakon koji sadrži odredbu o davanju javnog uvida u prethodne vladine izveštaje o NLO-ima. Odredba o NLO-ima je uključena u Zakon o ovlašćenjima obaveštajnih službi i zahteva od glavnog revizora Sjedinjenih Država da pregleda „usmene intervjue” i dokumentaciju o NLO-ima od 1947. do danas.

Predlog zakona takođe nalaže državnom revizoru da proceni učinak obaveštajne zajednice „u zamagljivanju, manipulisanju javnim mnjenjem, prikrivanju ili širenju dezinformacija“ o NLO-ima. Kada se revizija završi, javno dostupni izveštaj će biti poslat Kongresu. Međutim, izveštaj može sadržati poverljivi aneks.

Ovaj potez je usledio nakon što je Predstavnički dom glasao za amandman na Zakon o vojnom budžetu kojim se uspostavlja sistem izveštavanja o NLO-ima. Državni službenici i vojno osoblje mogli bi da prijave viđenje NLO-a bez straha od odmazde, a sistem bi „sprečio neovlašćeno javno izveštavanje ili narušavanje poverljivih vojnih i obaveštajnih sistema, programa i srodnih aktivnosti“.

Majk Galager, republikanski kongresmen iz Viskonsina, promovisao je zakon i rekao da Kongres „mora garantovati da će vojna i obaveštajna zajednica biti naoružane najboljim mogućim informacijama, kapitalom i naučnim resursima kako bi porazili naše neprijatelje i sačuvali vojnu i tehnološku superiornost“. Kongresmen Andre Karson (Demokrate, Indijana) rekao je da izveštavanje o NLO-ima ne sme da bude predmet stigmatizacije.

(FoxNews-ZTP, foto: Mariam Zuhaib/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *