Američki izbori: Tviter želi da „uspori” dezinformacije

Tviter je prošle nedelje najavio promene u načinu funkcionisanja, a u sklopu priprema za najspornije, najneizvesnije i potencijalno narizičnije izbore u modernoj istoriji SAD-a.

Najveća promena biće pokušaj Tvitera da odvrati korisnike od retvitovanja postova bez dodavanja sopstvenih komentara. Od 20. oktobra, platforma će obaveštavati svakoga ko pokuša da retvituje nešto, da umesto toga podeli tvit sa citatom. Promena će ostati na snazi do „kraja izborne nedelje“, kada će Tviter odlučiti o njenom eventualnom produženju.

„Iako ovo zamara korisnike koji jednostavno žele da retvituju, nadamo se da će ih ohrabriti da umesto pukog širenja određenog tvita, diskusiji pridodaju svoje misli, reakcije i perspektive,” kažu predstavnici kompanije o promeni koju su neki korisnici već iskusili.

Tviter je poslednjih meseci eksperimentisao sa promenama koje dodatno angažuju korisnike platforme. Prošlog meseca, kompanija je najavila posebnu opciju koja će podsticati korisnike da kliknu na linkove pre nego što ih proslede svojim pratiocima. Promena označava veliki zaokret u radu društvenih mreža, naglašavajući lično angažovanje kao prioritet.

Kompanija je takođe pojasnila svoju politiku prema izbornim rezultatima: kandidat za funkciju „neće moći da objavi izbornu pobedu pre nego što ona bude zvanično potvrđena.“ Tviter će se oslanjati na kontrolore izbora iz svake američke države, i proveravati rezultate iz najmanje dva nacionalna medijska izvora.

Iz kompanije nisu rekli da će ukloniti takve postove, već da će svakom sadržaju koji preuranjeno objavi pobedu dodati etiketu koja upozorava na dezinformaciju i usmerava korisnike ka sajtu sa proverenim izbornim statistikama. Kompanija je najavila da će uklanjati sve tvitove „kojima je cilj remećenje izbornog procesa i saopštavanja izbornih rezultata“, uključujući i one koji podstiču na nasilje.

Tviter će takođe primeniti nova ograničenja na obmanjujuće tvitove, tako što će korisnicima iskakati prompt koji ih upućuje na verodostojne izvore informacija. Tviter primenjuje ove etikete na tvitove koji šire dezinformacije o covidu-19, izborima i glasanju, te bilo čemu što sadrži izmanipulisane sadržaje poput „dipfejkova” ili na drugi način izmenjenih video snimaka.

Ove nove mere primenjivaće se i na označene tvitove korisnika sa preko 100.000 pratilaca ili tvitova koji postaju viralni. „Očekujemo da će ovo dodatno smanjiti vidljivost dezinformacija i podstaći ljude da razmisle pre nego što šeruju tvitove“, stoji u kompanijskoj dojavi.

Tviter će takođe isključiti preporuke u tajmlajnu kako bi „usporio“ širenje tvitova sa naloga koje korisnik ne prati. Kompanija ovakvu odluku naziva „podsticajem promišljenijeg širenja tvitova“. Takođe, platforma će dozvoliti trending samo onih sadržaja koji imaju odgovarajući kontekst, u nastojanju da uspori širenje dezinformacija.

Kompanija priznaje da ima „kritičnu ulogu“ u odbrani američkih izbora, dodajući da je zaposlila specijalne timove za praćenje platforme, te „brze reakcije“ u izbornoj noći i u neizvesnom periodu do merodavne objave izbornih rezultata.

(TechCrunch-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *