Alfabet/Gugl: U tehnološkom gigantu osnovan prvi radnički sindikat

Grupa od oko 200 radnika Gugla i Alfabeta najavila je osnivanje sindikata, izvestio je The New York Times. Uz pomoć kampanje Američkog saveza za organizaciju digitalnih radnika (CODE-CVA), sindikat će biti otvoren i za zaposlene i za podizvođače.

Otprilike 227 radnika koji su se do sada potpisali podršku sindikatu obavezali su se da će izdvajati 1% godišnje zarade za sindikalne članarine. Sakupljeni novac će se koristiti za kompenzaciju propuštenih zarada u slučaju štrajka. Većina prijavljenih radnika zaposlena je u kompanijskim odeljenjima u zalivu San Franciska i Kembridžu.

Da pojasnimo, Sindikat radnika Alfabeta nije klasična organizacija. Trenutno je u sindikatu samo 227 radnika od ukupno 132.121 zaposlenih u Alfabetu (krovna kompanija Gugla). Namera sindikata nije samo pregovaranje sa firmama u vlasništvu Alfabeta, već zastupanje zajedničkih ciljeva.

„Ovo je istorija – prvi sindikat u velikoj tehnološkoj kompaniji osnovan u korist svih teholoških radnika,“ kaže Dilan Bejker, softverski inženjer u Guglu. „Izabraćemo predstavnike, odluke donositi demokratski, plaćati članarinu i angažovati ozbiljne agitatore koji će svim radnicima Gugla objasniti da slobodno mogu da nam pristupe.“

Ovaj sindikat je osnovan nakon organizovanja sindikata u tehnološkim kompanijama Kickstarter i Glitch početkom prošle godine. Pored toga, radnici HCL Technologies koji ugovaraju radnike za Gugl u Pitsburgu, kao i radnici menzi tehnoloških kompanija u Bay Area, osnovali su sindikate prošle godine.

„Imate čitave nove industrije, posebno u sektoru tehnologija i kompjuterskih igara, koje zapošljavaju ogroman broj mladih radnika,” kaže aktivista CODE-CVA-a Ves MekEnani, objašnjavajući zašto sve više sindikata nastaje u tehnološkim kompanijama. „Neki od njih zarađuju puno novca, ali rade u firmama koje su umešane u zaista loše stvari. Mislim da su mnogi shvatili da moraju ozbiljno da se organizuju.“

Poslednjih godina, Gugl je bio pod lupom javnosti zbog mnoštva radničkih pitanja. Nakon demonstrativnog napuštanja radnih mesta, odmazde protiv organizatora akcije i nedavnog otpuštanja dr Timnit Gebre, nije čudno što su zaposleni odlučili da ozvaniče svoje sindikalne aktivnosti.

U saopštenju za štampu, radnici tvrde da su polovina zaposlenih u firmama Alfabeta ugovorni radnici, zbog čega su im uskraćene brojne beneficije. Povrh toga, radnici se žale na pozamašne isplate rukovodiocima optuženim za uznemiravanje, kao i na neke ugovore sa državom, poput onog o ciljanju vojnih dronova.

Prošlog meseca je Nacionalni odbor za radne odnose podneo žalbu protiv Gugla, navodeći da je kompanija kršila delove zakona o radnim odnosima vršeći nadzor nad zaposlenima, kao i da se mešala, sputavala i prisiljavala zaposlene da ne koriste svoja prava zagarantovana članom 7. Nacionalnog zakona o radnim odnosima.

Državni odbor takođe navodi da je Gugl obeshrabrivao „svoje zaposlene da formiraju, pridružuju se i pomažu sindikatu ili da se bave drugim dozvoljenim aktivnostima,“ stoji u žalbi. To su samo neki od razloga zašto su radnici osnovali sindikat. Međutim, oni trenutno nemaju zakonsko pravo da kolektivno pregovaraju o uslovima rada.

Sledeći korak bio bi traženje priznanja od Alfabeta, što će ići veoma teško. Kada su radnici Kickstartera tražili dobrovoljno priznanje sindikata 2019. godine, rukovodstvo kompanije je to odbilo, iako su radnici imali većinsku podršku. Umesto toga, rukovodstvo Kickstartera primoralo je sindikalce na formalne izbore pred Nacionalnim odborom za radne odnose. Procedura se završila u korist radnika, ali im je trebalo 10 meseci da dobiju formalno priznanje sindikata.

U izjavi za magazin TechCrunch, Guglova direktorka za ljudske resurse Kara Silverstajn dostavila je sledeću izjavu: „Uvek smo se trudili da obezbedimo podršku i adekvatnu nagradu za našu radnu snagu. Naravno da su našim zaposlenima zaštićena radnička prava. Ali kao što smo uvek činili, nastavićemo da direktno komuniciramo sa svim našim radnicima.”

„Ovaj sindikat počiva na višegodišnjem hrabrom aktivizmu Guglovih radnika,“ kaže Niki Anselmo, programska menadžerka u kompaniji. „Od protivljenja projektu Maven do protesta zbog višemilionskih isplata direktorima optuženim za seksualno uznemiravanje, iz prve ruke smo videli da Alfabet reaguje kada delujemo složno. Novi sindikat obezbeđuje da naše vrednosti budu poštovane i nakon što izađemo iz fokusa medija.“

(TechCrunch-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *