Aleksej Navaljni: Trn u oku ruskih moćnika

Lider opozicije koji je pao u komu nakon navodnog trovanja, poznat je po velikim projektima u istraživačkom novinarstvu.

Navaljni je godinama iritirao neke od najmoćnijih ljudi Rusije plasirajući na Jutjubu svoje istrage sistemske korupcije, tvrdeći da se ona proširila pod Vladimirom Putinom.

Njegovi protivnici su pobesneli. Viktor Zolotov, šef ruske Nacionalne garde, pretio je da će od Navaljnog napraviti „sočan odrezak“ zbog iznošenja “notornih izmišljotinama”. Nakon izveštaja o nekvalitetnom snabdevanju škola, kompanija vezana za Jevgenija Prigožina, ruskog magnata zvanog „Putinov kuvar“, uspešno je tužila Navaljnijevu antikorupcijsku fondaciju za iznos od 1,6 miliona dolara. Takođe, sudovi su blokirali video o Dmitriju Medvedevu, čiji je sadržaj inicirao ulične protesti u Moskvi leta 2017. godine.

Navaljni, inače diplomirani advokat, započeo je istrage ruskih državnih energetskih kompanija još krajem 2000-ih; cela operacija je prerasla u gerilsku novinsku redakciju, opozicioni istraživački centar i štab za kampanje protiv vladajuće Jedinstvene Rusije.

Kao vešt istraživački novinar, Navaljni je koristio korporativne dokumente, snimke sa dronova i sadržaje sa društvenih mreža kako bi dokazao da su Putinovi bliski saradnici iz države izvukli milijarde, što je privuklo ogromnu pažnju na internetu.

„Glavna aktivnost Navaljnija je istraživanje osnovne odlike Putinovog režima: korupcije“, kaže Ljubov Sobol, prijateljica i advokatica iz njegove Fondacije za borbu protiv korupcije. „On je zbog ovih istraga postao glavna opoziciona figura u Rusiji.“

Sa takvim statusom stigli su i ozbiljni pritisci. Navaljni je prvi put otrovan dok je bio u pritvoru 2019. godine, a dve godine kasnije napadnut je zelenim prahom zbog čega je delimično slep na jedno oko. Zbog protesta je proveo više meseci u zatvoru, kao i u sudnicama zbog niza krivičnih slučajeva.

I njegovi saradnici su trpeli posledice. Navaljnijev brat je proveo tri i po godine u zatvorskoj koloniji zbog slučaja pronevere, koji opozicija smatra politički motivisanim. Ključni istražitelj je pritovren i poslat na udaljeni Arktik radi obaveznog služenja vojnog roka.

Suprug Sobolove, Sergej Mohov, antropolog, je 2016. špricem uboden u gornji deo butine. Sobol je za napad optužila Putinovog saveznika i u nedavnom intervjuu trovanje protivnika nazvala „zaštitnim znakom Kremlja“.

Navaljni je bio na terenu uoči regionalnih izbora, kada je navodno otrovan, nastavlja Sobolova, sugerišući da je radio na istrazi u Sibiru. Međutim, ona smatra da je naredba za napad morala da dođe iz viših krugova ruske vlasti.

„Malo je verovatno da bi se neki lokalni zvaničnik ili čak gubernator odlučio na tako ozbiljan zločin“, rekla je ona.

Navaljni je bio aktivan u liberalnoj stranci Jabloko početkom 2000-ih, da bi krajem decenije više gravitirao nacionalističkoj politici. Tokom 2008. godine kupio je akcije pet ruskih energetskih kompanija, kako bi dobio pristup njihovim finansijskim izveštajima. 2010. je procureo izveštaj koji pokazuje da je Transnjeftu, kompaniji pod državnom kontrolom, ukradeno blizu četiri milijarde dolara tokom izgradnje gasovoda.

Istakao se kao opozicioni lider tokom protesta na Bolotnaja Trgu 2011. godine, kada je više od 100.000 Rusa protestovalo zbog falsifikovanja glasova na parlamentarnim izborima, a uoči Putinovog trećeg mandata na mestu predsednika.

Kandidovao se za gradonačelnika Moskve 2013. godine, izgubivši sa 27% glasova, nakon čega je organizovao bojkot predsedničkih izbora 2018. kao i ovogodišnjeg referenduma, koji je Putinu omogućio ostanak na vlasti do 2036. godine.

„Mislim da je njegova celokupna aktivnost vrlo iritirajuća: istrage, političke kampanje, želja da učestvuje na izborima“, kaže je Petr Verzilov, izdavač Mediazone, koji svoj slučaj trovanja iz 2018. opisuje kao „potpuno identičan Navaljnijevom“. „Kremlj shvata da će, ukoliko ga zatvore, samo podići njegovu popularnost i dovesti do masovnih protesta… tako da fizički napad, trovanje, nije nikakvo iznenađenje.“

(TheGuardian-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *