AfD na merama: Nemačka služba legalno nadzire ekstremnu desnicu?

Desna populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) biće stavljena pod nadzor nemačke obaveštajne agencije, zbog pretpostavke da predstavlja pretnju demokratiji.

Unutrašnja služba bezbednosti Bundesamt fur Verfassungsschutz (BfV) sada može legalno da prisluškuje telefone članova AfD-a i nadzire aktivnosti ove ekstremno desničarske organizacije. Stranka tvrdi da bi ova odluka mogla uticati na njene rezultate na jesenjim saveznim izborima. AfD je trenutno najveća opoziciona partija u parlamentu.

Dugogodišnji pravni sporovi sa strankom podrazumevaju da BfV nije u mogućnosti da zvanično saopšti takvu odluku. „S obzirom na tekući postupak i poštovanje suda, BfV neće javno komentarisati ovu temu,“ rekao je portparol službe u sredu.

BfV već neko vreme nadgleda regionalne odbore AfD-a, uključujući one u Brandenburgu i Saksoniji. Međutim odluka da se cela stranka stavi pod nadzor usledila je nakon opsežnog izveštaja koji su sačinili stručnjaci za ekstremizam i advokati službe; reč je o nizu izjava i govora funkcionera i poslanika AfD-a, od kojih neki navodno krše nemački ustav.

AfD je potresla nemačku političku scenu kada ju je 2013. stvorila grupa evroskeptika, protiveći se finansijskom programu za spasavanje Grčke. Ubrzo je postala antiimigrantska baza, pojačana odlukom Angele Merkel da otvori granice Nemačke tokom izbegličke krize 2015., nakon čega je u zemlju stiglo skoro milion migranata.

Za samo nekoliko godina, partija se nametnula kao najveća desna populistička grupacija u Nemačkoj, sada zastupljena u svih 16 regionalnih parlamenata. Nakon poslednjih opštih izbora, postala je najveća opoziciona stranka u Bundestagu. Popularnost stranke je opala tokom pandemijske krize, dok je rejting vladajućih stranaka porastao.

AfD je na sudu osporila inicijativu BfV-a, tvrdeći da služba pokušava da ugrozi njen uspeh na predstojećim izborima. Analitičari kažu da bi odluka BfV-a mogla da uplaši konzervativne glasače koji su se poslednjih godina pomerili od tradicionalnijih partija ka AfD-u.

Sve dok traje sudski spor, BfV je najavio da će nadgledanje AfD-a ograničiti na obične članove, te da neće špijunirati savezne i regionalne poslanike, kandidate za Bundestag i članove evropskog parlamenta.

(TheGuardian-ZTP, foto: Frank Roth)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *