Bivši radnik CIA: Granice na Balkanu će se menjati

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer kaže da će, po njegovom mišljenju, Republika Srpska opstati i da misli da su „velike šanse da će se granice na Balkanu menjati“.

Mejer je u intervjuu za „Večernje novosti“ izneo mišljenje da će se „menjati granice na Kosovu, takođe i u BiH i u Makedoniji“.

„Najopasnije mesto na Balkanu trenutno je Makedonija, ne samo zbog problema makedonskih Albanaca i makedonskih pravoslavaca, već i zbog toga što među samim pravoslavcima u Makedoniji postoje nesuglasice“, smatra Mejer.

On je na pitanje o opstanku Republike Srpske kazao da je po njemu „samo pitanje u kojoj formi“ će ona opstati.

„I u budućnosti nas očekuje situacija sa dva entiteta i veoma labavim dogovorom između njih. Sve odluke će se donositi na nivou entiteta. BiH je fiktivna država, država samo na mapi“, ocenio je Mejer.

Odgovarajući na pitanje o tome da li postoji podrška SAD izmeni Dejtonskog sporazuma i ojačavanju centralne vlasti u BiH, Mejer navodi da je „opšti zaključak da Bela kuća podržava bosanske muslimane“ i da je američka ambasada u Sarajevu „oduvek insistirala na kreiranju jedinstvene države“.

Povodom obeležavanja 21. godišnjice „Oluje“ u Hrvatskoj, Mejer je, upitan „zašto su SAD dozvolile etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj i zašto niko nije kažnjen za to“, odgovorio da je američka vlada upozorila hrvatske vlasti da bi trebalo da se zaustave „kada su bili na pola puta od napada“.

„Postoje mnogi ljudi na Zapadu koji tvrde da to nije etničko čišćenje, što je smešno, jer to upravo i jeste“, rekao je Mejer.

U vezi sa radom Haškog tribunala, on je kazao da misli da „u Hagu ima previše Srba“, a za američku politiku na Kosovu i Metohiji je naveo da se „nije menjala od 1999“.

„To znači da administracija smatra da bi Kosovo trebalo da bude priznato kao nezavisna država. Naravno da to nije jednostavno za Srbe, pa je problem Kosova postao veoma komplikovan za srpsku vladu“, rekao je Mejer i dodao da je NATO bombardovanje  SRJ „moglo da se izbegne“.

Mejer se osvrnuo i na „uticaj vehabizma na Kosovu“, kazavši da je „posebna opasnost i veza između organizovanog kriminala i terorizma“.

(tanjug.rs)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *