15 miliona tona mikroplastike na okeanskom dnu (video)

Prema novom izveštaju australijske nacionalne naučne agencije, oko 15 miliona tona mikroplastike sleglo se na dnu okeana. To je dvostruko više od količine plastike na površini okeana.

Istraživači su uzorkovali sedimente morskog dna stotinama milja od australijske obale i analizom utvrdili da je količina mikroplastike daleko veća od očekivane. Na osnovu ovih saznanja, izračunali su koliko bi mikroplastika mogla biti rasprostranjena u okeanskim sedimentima širom sveta. Zapanjujuća brojka do koje su došli samo je konzervativna procena, navodi se u izveštaju.

Prethodne studije su pokazale da milioni tona plastike ulaze u okean svake godine. Iako naučnici prepoznaju zagađivanje plastikom kao važno ekološko pitanje, malo se zna o akumulaciji plastike pri morskom dnu i kakav je njen uticaj na morsku faunu i ekosisteme. Ovo se posebno odnosi na mikroplastiku, tj. plastične čestice dužine 5 milimetara, ne veće od semena susama, navodi Nacionalna služba za okeane.

„Stepen zagađenja mikroplastikom u podmorskim sedimentima ranije je bio slabo poznat“, kaže koautorka studije Deniz Hardesti, glavna istraživačica australijske Organizacije za naučna i industrijska istraživanja Komonvelta (CSIRO), vladine agencije zadužene za naučna istraživanja.

„To je razumljivo s obzirom koliko je teško, dugotrajno i skupo uzorkovati dubine velikog plavetnila. Ali razumevanje načina na koji mikroplastika dospeva do morskog dna neophodno je za predviđanje raširenosti i potencijalnih opasnosti od globalnog zagađenja plastikom,” rekla je Hardesti za Live Science.

Za novo istraživanje, naučnici su koristili vozila na daljinsko upravljanje (ROV) kako bi izvadili 51 uzorak morskog dna; reč je o cilindrima napunjenim sedimentima, sa šest lokacija blizu obale južne Australije, poznate pod nazivom Velika australijska uvala. Uzorkovali su na dubinama od 1.655 do 3.062 metara, na udaljenostima 288 do 356 kilometara od obale.

Ispiranje uzoraka i njihovo centrifugiranje odvojilo je organske materije, čineći mikroplastiku lakšom za otkrivanje. Istraživači su zatim zamrljali uzorke fluorescentnim bojama, izolujući i prepoznajući mikroplastične čestice pomoću optičkog mikroskopa koji je koristio fluorescenciju za izdvajanje organskog materijala.

U uzorcima, jedan gram morskog dna sadržao je čak 14 plastičnih čestica. Na osnovu prosečnog broja čestica u uzorcima i veličine okeana, koji pokriva 361 miliona kvadratnih kilometara, naučnici su izračunali da bi ukupna količina mikroplastike na morskom dnu bila između 9 i 15 miliona tona.

„Nismo očekivali tako visoke nivoe mikroplastike, posebno imajući u vidu naš izuzetno pažljiv pristup uzorkovanju“, rekla je Hardesti. „Stoga su naši rezultati konzervativna procena količine mikroplastike u dubokim morskim sedimentima.“

(LiveScience-ZTP, foto: Shutterstock)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *