Veliki brat: Da li ste znali da Google prati vaše kretanje?

Pojavila se informacija da Google prati korisnike smartfona označavajući ih crvenom tačkom na mapi, kako bi njihova lokacija bila mnogo jasnija za identifikaciju.

Ako ne verujete u ovo, sećate li se scena iz filma Minority Report kada je Tom Kruz u bekstvu od zakona, ali nije u stanju da izbegnu otkrivanje, jer mu svuda skeniraju mrežnjaču oka i njegovu lokaciju šalju nazad u centralnu bazu podataka? To je upravo ono o čemu ovde pričamo..

Možete probati čak i sami sebe da pratite i tako proverite da li je ono što govorimo istina ili ne. Samo se prijavite sa istim nalogom koji koristite na smartfonu i moći ćete da vidite evidenciju svog kretanja od prvog dana tekućeg meseca. Pratite ovaj link: https://maps.google.com/locationhistory/b/0

Poznato je da bez obzira na podešavanje statusa privatnosti na vašem uređaju, vaši podaci se i dalje prikupljaju i čuvaju negde, pod nadzorom državnih organa.

Ipak, postoji procedura kojom se praćenje može svesti na minimum. Samo pažljivo pratite sledeće korake i podelite ovu informaciju sa svojim prijateljima, porodicama i ostalima koji žele da zaštite svoju privatnost.

Kako da isključite praćenje i obrišete istoriju lokacija

Da biste proverili da li je istorija lokacija uključena na vašem nalogu, idite na istoriju lokacija na stranici Google Maps i kliknite na zupčanik ikonicu za pristup podešavanjima istorije.

Možete isključiti ili uključiti tu opciju. Isključivanje istorije lokacija, međutim, ne uklanja istoriju.

Ako želite da obrišete lokacije koje su Google mape sačuvale za prethodnih 30 dana, vratite se na stranicu Location history. Podešeni vremenski period prikazuje istoriju lokacija za tekući dan, pa možda nećete videti plotirane linije na karti. Koristite padajući meni ispod kalendara sa leve strane da pogledate svoju istoriju, do 30 dana unazad.

Ako izaberete vremenski period u kojem je Google Maps pratio vašu lokaciju, videćete tačke na mapi koje označavaju gde ste sve bili. Ispod kalendara, videćete opcije za brisanje istorije iz perioda koji ste izabrali ili da izbrišete celu istoriju.

(anonhq.com)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *