Strategija: Norveška će do 2025. zabraniti prodaju dizela i gasa

Svi automobili u prodaji nakon 2025. godine u Norveškoj biće bez izduvnih gasova, u skladu sa novom energetskom strategijom koju su potpisale četiri glavne političke partije u zemlji.

Prema navodima norveškog lista Dagens Næringsliv, četiri glavne političke stranke u zemlji postigle su saglasnost oko energetske politike koja će zabraniti dizel i gas do 2025. godine. Nacrt plana nacionalnog saobraćaja za period 2018-2029 nalaže da svi novi automobili koji se budu prodavali posle 2025-te moraju biti bez emisije gasova. Teža vozila će takođe biti podvrgnuta smanjenju izduvnih gasova do 2030. godine.

Naravno, strategija nije još zvanično objavljena, pa bi mogla da bude podložna promenama. Ali, vodeći ekolozi poput preduzetnika Elona Maska veruju da će zemlja u kojoj se godišnje proda oko 150.000 automobila, sprovesti ovaj plan u delo.

Norveška vlada je pred sebe postavila vrlo ambiciozan cilj smanjenja emisije gasova staklene bašte za 40%, do 2030. godine. Ovo je impresivna cifra, s obzirom da je Norveška trenutno jedan od najvećih svetskih izvoznika nafte. Realizacija će biti teška, ali ne i nemoguća. Zabrana prodaje dizela i gasa u narednoj deceniji će nesumnjivo pomoći zemlji da ispuni svoj cilj.

Još jedan način na koji Norveška postaje ekološka država jeste podsticaj građanima da kupuju ekološka vozila, bilo davanjem subvencija ili oslobađanjem od visokih poreza.

Prema prvim izveštajima, ove mere već daju rezultate. Prošle godine su električna vozila činila 18% od ukupne prodaje novih automobila, što je nagli porast u odnosu na prethodni period.

Izgleda da će norveška inicijativa biti prva u svetu koja zakonom propisuje isključivu prodaju vozila sa nultom emisijom gasova, i to za manje od jedne decenije.

(agencije, zavera.rs)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *