Štrajk u Ševronu ukazuje na obnovljenu snagu sindikalnog pokreta

Tokom protekle četiri decenije američki šefovi su zaboravili šta znače radnički nemiri. Otkako je Ronald Regan 1981. otpustio hiljade štrajkača iz kontrole letenja, ubrzo nakon što je izabran za predsednika (i uprkos tome što je nekada vodio sindikat holivudskih glumaca), američki sindikati su bili relativno krotki. Amerika je imala u proseku 17 velikih obustava rada (što je zahvatalo 1.000 radnika ili više) godišnje od 2000. do 2022, što je pad sa 84 obustave između 1977. i 1999. Sindikalno članstvo se smanjilo sa čak 20 miliona u 1979. na nešto više od 14 miliona prošle godine, podjednako u javnom i privatnom sektoru. Samo 6% radnika u privatnom sektoru danas je aktivno u sindikatu, u poređenju sa više od 20% 1970-ih.

Ove godine su nategnuto tržište rada, ubrzane tehnološke promene (npr. ChatGPT) i sve veća podrška javnosti sindikatima (67% među Amerikancima, prema Galupu) ohrabrili radnički aktivizam. Štrajkovi su sve učestaliji. U SAD-u je bilo 16 velikih protesta u prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na 11 u istom periodu 2022, i najviše od 2005. Holivudski pisci i glumci su u višemesečnom sukobu sa studijima. Krajem avgusta, za stupanje u štrajk je glasalo 99,5% sindikalizovanih stjuardesa American Airlines-a. Radnici velikih proizvođača automobila u Detroitu prete da će slediti njihov primer.

Kao da to nije dovoljno uznemirilo američke gazde, radnički revolt su osetli i neki od njihovih biznisa u inostranstvu. Radnici dve fabrike Ševrona za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (LNG) u Australiji mogli bi da obustave rad 8. septembra. Oni će odložiti svoje alate na 11 sati dnevno, preteći punim štrajkom ako se ne postigne dogovor o platama. Offshore Alliance, sindikat koji predstavlja Ševronove australijske radnike, nedavno je odbacio predloge ovog energetskog giganta, tvrdeći da su škrtiji od onih koje nude njegovi drugorazredni konkurenti. Ševron zna kako da uguši industrijsku pobunu. Prošle godine su sindikalci u njegovoj rafineriji u Kaliforniji popustili i prekinuli desetonedeljni štrajk bez dogovora o boljim platama. Potražnja za gasom je manja krajem leta, što bi moglo da oslabi pregovaračku poziciju Offshore Alliance-a.

Ipak, produženi spor bi mogao da donese velike probleme američkom energetskom gigantu. Dve australijske fabrike, Gorgon i Wheatstone, zajedno su prošle godine zaradile blizu 7 milijardi dolara neto profita, što je gotovo petina ukupne dobiti kompanije. Štaviše, skoro 90% Ševronove proizvodnje LNG-a u Australiji prodaje se po dugoročnim ugovorima, kojih se kompanija radije ne bi odrekla. Šefovi Ševrona u Americi to razumeju. Kao i njegovi radnici širom Pacifika.

(TheEconomist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *