Štetan ugovor: Amerikanci planiraju da zagađuju EU

„Grinpis“, međunarodna udruženje ekoloških aktivista, upozorava da su javno zdravlje i standardi EU o životnoj sredini ugroženi zbog kompromisa sa SAD, navodeći informacije iz procurelih dokumenata.

Ekološka grupa je dobavila 248 stranica tajnih dokumenata iz trgovinskih pregovora TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo).

TTIP je predloženi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD u užem smislu, a uključuje države kao što su: Kanada, Meksiko i zemlje kandidatkinje za ulazak u EU kao i članice EFTE (Evropska slobodna trgovinska zona).

Tajnovitost koja okružuje ove pregovore izazvala je strah da američke korporacije mogu da dovedu do narušavanja evropske zaštite potrošača.

Ali oni koji podržavaju TTIP, kažu da će dogovor da stvori mnoge nove poslovne mogućnosti.

Trinaesta runda pregovora održana je prošle nedelje, a Evropska Komisija se nada da će postići dogovor do kraja ove godine. Glavni pregovarač Evropske Unije treblo bi da iznese detalje o napretku u razgovorima koji slede u ponedeljak.

„Grinpis“ iz Holandije navodi da su dobavili tajna dokumenta koja uglavnom pokrivaju dve trećine pregovora.

– Ovi procureli dokumenati potvrđuju ono što smo dugo vremena govorili. „TTIP bi korporacije stavio u centar politike, na štetu životne sredine“ – ističe Jorgo Ris, direktor „Grinpisa EU“.

„Grinpis“ navodi kako dokumenta otkrivaju da SAD žele da zamene „princip predostrožnosti EU“ sa potencijalno štetnim proizvodima sa manje strogim američkim pristupom, koji ima za cilj da upravlja rizicima, a ne da ih izbegava u potpunosti.

„Grinpis“ navodi da se TTIP dokumenta ne odnose na globalne obaveze da se smanji emisija CO2, kao što je dogovoreno na samitu u Parizu o globalnom zagrevanju.

Postoji takođe i široko rasprostranjena zabrinutost u EU o ulozi trgovinskih sudova, koji su nezavisni od nacionalnih, gde firme mogu da tuže Vladu po pravilima Svetske trgovinske organizacije. To je jedno od najbolnijih pitanja u pregovorima TTIP.

Strahuje se da bi velike američke korporacije mogle da izvrše prekomerni pritisak na neke članice EU.

Evropska Komisija smatra, kao i mnogi političari, da bi TTIP doneo veliku korist i SAD i Evropi.

Fajman: TTIP se ne može prihvatiti

Austrijski kancelar Verner Fajman istakao je danas, povodom objavljivanja dokumenata o pregovorima u vezi sa sporazumom o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD (TTIP), da tom sporazumu Austrija trenutno zasigurno ne može dati pristanak.

– Moja skeptičnost prema TTIP se pokazala opravdanom najnovijim objavama“ – istakao je on u saopštenju.

Fajman je poručio da se pokazalo da, s pravom postojeća zabrinutost građana, mora biti shvaćena ozbiljno. Privatni arbitražni sudovi se moraju odbiti, a zbog toga i TTIP.

Takođe, naglasio je, Austrija neće dozvoliti miniranje socijalnih, ekoloških i standarda u oblasti namirnica.

– Slabljenje naših standarda ne dolazi u obzir – poručio je i vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener.

On je istakao da postoje granice koje ne smeju biti prekoračene, i da će Austrija dati svoj pristanak ishodu pregovora samo ako budu obezbeđeni visoki standardi i postignut fer dogovor.

I ministar poljoprivrede Andre Ruprehter poručuje da Austrija neće svoju poljoprivredu žrtvovati za rad sporazuma o slobodnoj trgovini.

On je podvukao da Evropska komisija mora voditi oštre pregovore i najavio da je Austrija spremna da kaže „ne“ TTIP.

Miterlener je podsetio da, nakon što se postigne dogovore između EU i SAD, nacionalni parlamenti i Evropski parlament moraju da glasaju o finalnom tekstu.

(blic.rs)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *