SAD: Bivši agent CIA optužen da je špijunirao za Kinu

Bivši radnik CIA i FBI optužen je za odavanje tajnih informacija Kini. Poslednjih godina primećena je serija ovakvih slučajeva.

Aleksander Juk Čing Ma, bivši službenik američke Centralne obaveštajne agencije, optužen je u Honoluluu da je špijunirao za Kinu. Prema dokumentima objavljenim u ponedeljak, on je uhapšen prošle nedelje nakon tajne operacije.

Uhapšeni 67-godišnji muškarac, koji je za CIA radio od 1982. do 1989. godine, optužen je za prikupljanje informacija o državnoj odbrani i prenošenje istih drugoj naciji; ukoliko bude proglašen krivim, optuženi se suočava sa mogućom doživotnom kaznom zatvora.

Izjava Federalnog istražnog biroa, za koji je optuženi radio od 2004. godine kao honorani lingvista, tereti ga da je u martu 2001. godine, tokom tri dana, prenosio državne tajne kineskim obaveštajcima u Hong Kongu. Tajne informacije, za koje je navodno dobio 50.000 dolara, obuhvatale su detalje o CIA metodama bezbedne komunikacije i tehnikama špijunaže.

Tužioci kažu da je muškarac nastavio sa špijunskim aktivnostima u FBI-u, navodno kopirajući dokumenta o projektilima i tehnologiji oružanih sistema.

Učestala pojava

U susretu sa ubačenim agentom koji se predstavljao kao kineski obaveštajac, optuženi je rekao da želi da “domovina” uspe i da je nameravao više da pomogne Kini nakon završetka pandemije koronavirusa.

„Trag kineske špijunaže je dugačak i nažalost povezan sa bivšim američkim obaveštajcima koji su izdali svoje kolege, svoju zemlju i njene liberalno demokratske vrednosti, kako bi podržale autoritarni komunistički režim,“ izjavio je pomoćnik državnog tužioca Džon Demers.

U novembru prošle godine, bivši radnik CIA osuđen je na 19 godina zatvora zbog špijuniranja za Kinu. To je bio treći takav slučaj za godinu dana.

(DW-ZTP, foto: Reuters)

Tagovi:, ,

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *