Sa novim samovoznim traktorom farmeri mogu da napuste i kabinu i njivu (video)

Proizvođač poljoprivredne opreme John Deere najavio je svoj najnoviji uređaj za autonomnu poljoprivredu; paket hardvera i softvera kombinuje mašinsko učenje sa GPS funkcijama automatskog upravljanja u cilju stvaranja „potpuno autonomnog traktora“.

Tehnologija za podršku autonomnoj poljoprivredi ubrzano se razvija poslednjih godina, ali John Deere tvrdi da je ovo značajan korak napred. Sa ovom tehnologijom, farmeri neće moći samo da skinu ruke sa volana ili napuste kabinu traktora, već da potpuno napuste njivu i preko smartfona nadgledaju posao, dok oprema sama radi. „Ovo nije proba, niti koncept mašina, već oprema koju smo godinama testirali na terenu i koju ćemo proizvoditi od jeseni,“ rekla je za The Verge Dijana Kovar, potpredsednica sektora proizvodnje i preciznih sistema u John Deere-u.

Ovo možda deluje kao neočekivani iskorak, ali poljoprivreda je napravila značajniji napredak u autonomnoj vožnji od proizvođača automobila, uglavnom zbog jednostavnosti zadataka. Iako je oranje i zasejavanje polja svakako težak posao, koji zahteva savladavanje neravnog terena i rukovanje komplikovanom opremom, sama vožnja je relativno jednostavna; operateri samo treba da špartaju gore-dole, bez brige o pešacima ili drugim učesnicima u saobraćaju.

Stoga su kompanije poput John Deere-a uspele da automatizuju mnoge aspekte vožnje na farmi. Uglavnom nude sisteme za automatsko upravljanje koji koriste GPS za lociranje i navođenje traktora. Farmeri prvo mapiraju dimenzije svojih polja, često koristeći senzore ili vozeći po ivicama njive, dok softver iscrtava putanju. Sedeći u kabini traktora, vozač može tada da nadgleda rutu i da je ispravi ako je potrebno. „AutoTrac tehnologija kompanije John Deere usavršava autonomno upravljanje traktorom već skoro 20 godina,” ističe Kovar. Najavljeni sistem se zasniva na ovim rešenjima.

Ključna prednost nove tehnologije je u tome što će vozači moći da podese i prepuste neke funkcije svojih samovozećih traktora. Komplet za autonomnu vožnju uključuje šest pari stereo kamera koje snimaju 360 stepeni oko traktora. Ove podatke zatim analiziraju mašinski algoritmi, prepoznajući neočekivane prepreke. „Sve što farmer treba da uradi je da preveze traktor na njivu, da podesi parametre, izađe iz kabine i pomoću svog mobilnog telefona ‘svajpuje njivu’,” dodaje Kovar. „I na svakih osam sati treba da dopuni gorivo i premesti traktor sa polja na polje.”

Iako John Deere reklamira svoj proizvod kao autonomni sistem, pomoćno osoblje je takođe uključeno u posao. Ukoliko algoritmi uoče nešto neočekivano, slike sa kamera se šalju „teleoperaterima“, tj. tehničkoj podršci koja direktno proverava da li je prepreka lažna ili je problem rešen sam od sebe. Ako se pojavi realan problem, kol-centar alarmira farmera putem mobilne aplikacije; zemljoradnik tada može da pogleda slike i odluči da li da napravi novu rutu ili da reši situaciju na terenu.

„Trenirali smo algoritam da pepozna ptice u letu, tako da mašina neće stati zbog ptica. Ali ako naiđe, recimo, na psa u polju, onda će stati,“ dodaje Kovar. „Ne želimo stalno da alarmiramo farmere jer traktor može biti aktivan u dva ujutro. Smisao autonomnog sistema je da omogući zemljoradnicima da se posvete drugim poslovima.” Međutim, ovaj sistem neće moći da preuzme sve aspekte rada traktora. John Deere je trenutno fokusiran na pripremu zemljišta za kultivaciju, što uključuje zaoravanje ili uklanjanje ostataka useva. Ovo je dosadan posao koji bi se mogao automatizovati i farmeru osloboditi vreme za bitnije zadatke.

Naravno, uprkos godinama testiranja, uvek su mogući nepredviđeni problemi prilikom direktne upotrebe ove tehnologije. Vožnja traktora nije samo zaobilaženje prepreka, već podrazumeva proveru ispravnosti mehanizacije i nepovoljne vremenske prilike. Kovar kaže da njihov softver predviđa neke od ovih faktora, ali da će sigurno biti drugih problema. Kompanija će prodavati autonomni sistem kao dodatak za novije modele svojih traktora, ali još uvek nije objavila cene. Osnovna oprema je, pak, već prilično skupa. John Deere 8R sa dletastim plugom ojadiće farmere za stotine hiljada dolara. Sporno je i pitanje oko prava na popravku. John Deere je često kritikovan jer farmerima zaključava neispravne mašine, a dodatni softver će samo pogoršati ovaj problem.

(TheVerge-ZTP, foto: CNET)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *