S. Makedonija: Bivši šef službe osuđen zbog zloupotrebe položaja

Severnomakedonski sud osudio je u utorak bivšeg šefa obaveštajne službe i još trojicu bivših funkcionera, zbog spornog ugovora o nabavci nadzorne opreme, na pet odnosno 15 godina zatvora.

Tokom trogodišnjeg procesa istraživana je kupovina britanske opreme 2010. godine, u vreme premijera Nikole Gruevskog, koji je pobegao iz zemlje kako bi izbegao izdržavanje zatvorske kazne zbog korupcije.

Bivši šef obaveštajne službe Sašo Mijalkov, bliski rođak Gruevskog, osuđen je u utorak na osam godina zatvora. Bivši službenik ministarstva unutrašnjih poslova Goran Grujevski osuđen je u odsustvu na 15 godina zatvora, dok su još dvojica bivših funkcionera dobili po pet godina robije.

Sudije su utvrdile da se nabavkom opreme bavila posrednička kompanija, što je državu koštalo mnogo više nego da je to učinjeno direktno od proizvođača. Takođe, optuženima je naloženo da plate ukupno 813.000 evra odštete.

U februaru je Mijalkov osuđen na 12 godina zatvora zbog skandala sa prisluškivanjem koji je izbio 2016. godine; tada se ispostavilo da je „na merama” bilo 20.000 građana, uključujući opozicione političare, sudije i novinare.

Gruevski je pobegao u Mađarsku 2018. kako bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog umešanosti u korupcionašku aferu.

(AP-ZTP, foto: Robert Atanasovski)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *