Ruska prognoza: Balkanu preti ukrajinski scenario

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve političke snage u Makedoniji da krizu u zemlji rešavaju mirnim sredstvima i upozorilo da korišćenje „ukrajinskog scenarija“ preti destabilizaciji Balkana.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve političke snage u Makedoniji da krizu u zemlji rešavaju mirnim sredstvima i upozorilo da korišćenje „ukrajinskog scenarija“ i „inspirisanje državnog prevrata spolja“ preti destabilizaciji u Makedoniji i na Balkanu u celini.

„Korišćenje ‘ukrajinskog scenarija’, nelegitimne akcije i državni prevrat inspirisani spolja prete dubokim potresima u Makedoniji i destabilizaciji Balkana u celini“, navodi se u saopštenju ruskog MSP.

U saopštenju se navodi da je makedonska opozicija „ponovo postala instrument za eskalaciju“ unutrašnjeg političkog konflikta, sa podrškom spolja, sa ciljem da propadnu vanredni izbori 5. juna, koji su „jedini demokratski legitimni izlaz iz duže krize“.

Rusko MSP je podsetilo da je njihovo održavanje usaglašeno prošlog leta, uz aktivnu saradnju EU i SAD, i ocenilo da Zapad treba da se pridržava dogovora i preuzetih obaveza.

„Pozivamo sve političke snage i predstavnike međunarodne zajednice da poštuju put rešavanja situacije u Makedoniji mirnim sredstvima uz poštovanje dejstava i odluka legitimnih vlasti i rukovodstva Makedonije“, navodi se u saopštenju.

Moskva takođe smatra da je nedozvoljena destabilizacija osetljive situacije u Makedoniji, koja je uslovljena složenom etnokonfesionalnom strukturom zemlje.

(Beta, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *