Rusija i Kina se spremaju da ospore svetsku dominaciju SAD-a

Iako je bilo očekivanja da će Džo Bajden popraviti bilateralne odnose Amerike sa Rusijom i Kinom, već sada je očigledno da će jedina promena biti fokus na vojne aspekte međusobnih tenzija. Mada takvi aspekti nikada nisu bili zanemareni, očekivanja su da će se američko-kineski „trgovinski rat“ pretvoriti u „rat vojnih resursa“.

I Rusija predoseća pojačane tenzije sa SAD-om. Nedavno je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da Moskva ne očekuje ništa dobro u odnosima sa „duboko neprijateljskom“ Amerikom Džoa Bajdena, dodajući da „idemo od lošeg ka gorem. Novom američkom predsedniku ostavljeno je loše nasleđe i trebaće mu puno vremena da to sredi “. Pritom, činjenica da su mnogi službenici Bajdenove administracije osvedočeni rusofobi znači da nova vlast neće raditi na popravljanju odnosa. Rusija, shodno tome, sve više koordinira svoje poteze sa Kinom.

Sjedinjene Države se pripremaju da svoj spoljnopolitički fokus usmere na Istočno i Južno kinesko more. Nije reč samo o obnavljanju američkog vojnog prisustva oko Kine, već i odnosa sa starim saveznicima, pre svega Japanom. Predviđajući pojačani američki vojni pritisak u narednim mesecima, Rusija i Kina već su počele da grupišu svoje resurse kako bi osporile američke planove.

U tom smislu, zajednička vojna vežba koju su održale vazduhoplovne snage Rusije i Kine 22. decembra iznad Japanskog i Istočnokineskog mora poslala je snažan signal azijsko-pacifičkom regionu. Kina je podigla četiri bombardera H-6K, a Rusija dva Tu-95. Ratni avioni su u formaciji patrolirali regionom, što će verovatno postati rutinska praksa.

Takva koordinacija Rusije i Kine predstavlja neposrednu reakciju na pojačane američke vojne aktivnosti u regionu. Samo u decembru, američki brodovi su izveli određene manevre u blizini Južnokineskog mora. Nosač aviona USS Mustin je 19. decembra prošao kroz Tajvanski moreuz, dok su tri dana kasnije USS Makin Island i USS Somerset (LPD 25) patrolirali Južnokineskim morem i izvodili „nepredviđene“ vežbe sa bojevim gađanjem.

Odgovor Rusije i Kine na američke poteze pokazuje da ove države nisu spremne da se potčine američkom principu jednostrane svetske dominacije. Dok je Trampova administracija sledila parolu „Prvo Amerika“ i započela „trgovinski rat“ sa Kinom, težnja Bajdenove administracije da obnovi „Azijski pivot“ podrazumeva vojnu konkurenciju i uspostavljanje američke dominacije. Ovo se dešava u Južnom kineskom moru, kao i u Crnomorskom i Baltičkom regionu.

U nedavnom brifovanju stranih vojnih atašea u Moskvi, ruski načelnik generalštaba general Valerij Gerasimov, rekao je da je „porast prisustva NATO brodova u Crnom moru, Baltiku i Barencovom moru alarmantan. Takođe je porastao i broj letova američkih strateških aviona“. Dalje je napomenuo da „do danas nije bilo reakcija NATO-a“ na ruske predloge za uzajamno smanjenje vojne aktivnosti Rusije i zapadne alijanse.

Gerasimov je takođe primetio:

„Primećeno je značajno povećanje vojnih budžeta zemalja NATO-a, te dalje jačanje njihovih vojnih kapaciteta. Vojne obuke se sprovode sa naglašenom antiruskom orijentacijom, kojoj se sve više priključuju i neblokovske zemlje. Povećan je broj provokativnih aktivnosti blizu ruskih granica. Nastavlja se nekontrolisana izgradnja postrojenja za protivraketnu odbranu, što ima značajan uticaj na odnos snaga.“

To pokazuje da su SAD i NATO i dalje okrenute konfrontaciji sa Rusijom, i da će taj konflikt verovatno definisati američke odnose sa Rusijom i Kinom tokom Bajdenovog mandata. Nedavno je to potvrdio američki general Mark Milli u razgovoru za Brukings Institut, rekavši da SAD žele da „ostanu u konkurenciji velikih sila“, ali vodeći računa da ovo takmičenje ne postane nuklearno.

Približavanje Rusije i Kine nesumnjivo predstavlja strahovit izazov za SAD. Samo u poslednjih nekoliko godina, predsednici Si Đinping i Vladimir Putin sastali su se više od trideset puta, uvek sa istim porukama o suprotstavljanju hegemoniji i unilateralizmu.

Takođe, prema nedavnim izveštajima Pentagona, kineska vojna modernizacija nadmašuje SAD u brojnim aspektima. Ovaj trend će se verovatno nastaviti i u narednom periodu, što Americi smanjuje strateški prostor za ostvarivanje planova svetske dominacije.

(NewEasternOutlook-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *