„Pustinjska hajka”: Akcija protiv pakistanske službe u Indiji

U velikoj akciji protiv pakistanske špijunske mreže u Indiji, vojna obaveštajna služba i policija Radžastana uhvatile su dvojicu radnika civilne odbrane zbog prodaje informacija o vojnim postrojenjima.

Jednog od indijskih službenika izmanipulisala je operativka ISI-a na društvenim mrežama. Policija je uhapsila Vikasa Kumara (29), zaposlenog u vojnom skladištu municije, i Ćimana Lala (22), zbog saradnje sa pakistanskom Spoljnom obaveštajnom službom (ISI).

U avgustu 2019., vojna služba u gradu Laknovu je od svojih doušnika dobila dojavu o Vikasu Kumaru koji je prenosio informacije svojim šefovima u Pakistanu. Kumara je na vezi držala operativka ISI-a preko kontakata na Fejsbuku, gde se lažno predstavljala kao Indijka „Anoška Čopra“.

Vojni obaveštajci su otkrili da je Kumar prosleđivao informacije povezane sa ORBAT-om (bojni poredak; sastav i redosled vojne borbene formacije), municijom (fotografije, stanje, količina, vrsta), aktivnostima na vojnom strelištu. Takođe je utvrđeno da je Kumar primao uplate na nekoliko bankovnih računa.

Jedinica vojne službe je sarađivala sa Antiterorističkim odredom u Utar Pradešu od januara 2020, prateći i analizirajući Kumarove aktivnosti. Kumar je preko civilnog službenika Ćimana Lala pribavljao fotografije lokalnog vojnog strelišta. Međutim, operacija je obustavljena zbog mera zatvaranja, primenjenih širom zemlje nakon izbijanja epidemije koronavirusa. Službeni izvori navode gubitak kritičnih informacija jer su dvojica muškaraca nastavila aktivnosti za vreme karantina.

Obaveštajne agencije su u međuvremenu otkrile nove uplate i curenje informacija ka Pakistanu. Nakon hapšenja, Kumar je priznao razmenu informacija sa operativkom ISI-a na društvenim mrežama. Ona ga je predstavila svom šefu „Amitu Singu”, nakon čega su nastavili komunikaciju na Whatsappu, dok je „Anoška Čopra” deaktivirala svoje mrežne profile. Predstavljajući se kao službenik vojne inženjerske firme, Sing je ubedio Kumara da pribavlja i šalje mu vojne informacije u zamenu za novac.

Kumar je rutinski prosleđivao fotografije i podatke o vojnim jedinicama i njihovim oficirima, skladištima municije, ratnom rasporedu lokalnih brigada, itd. Iako je dobio upozorenje da je sporna Whatsapp grupa leglo pakistanskih špijuna, nastavio je da prenosi kritične informacije do juna ove godine. Kumar je priznao da je od svoje veze primio najmanje 75.000 rupija, od čega je Lalu za ispomoć dao 9.000.

(NationalHeraldIndia-ZTP, foto: Hindustan Times)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *