Priznao krivicu: Bivši pripadnik Zelenih beretki špijunirao za Ruse

Bivši oficir Zelenih beretki, elitne jedinice američke vojske, priznao je krivicu za špijuniranje u korist Rusije, saopštilo je Ministarstvo pravde. Peter Rafael Džibinski Debins (45) optužen je prema saveznom Zakonu o špijunaži i suočava se sa kaznom doživotnog zatvora.

Debins je imao gotovo petnaestogodišnju vezu sa ruskom obaveštajnom službom, počev od 1996. godine kada je boravio u Rusiji u okviru nezavisnog studentskog programa. Debinsova majka je rođena u Sovjetskom Savezu, a suprugu je upoznao u Čeljabinsku, gde su se venčali 1997. godine, stoji u optužnici.

„1997. godine Debins je od ruskih obaveštajaca dobio šifrovano ime i potpisao izjavu kojom potvrđuje želju da služi Rusiji“, navodi se u izjavi američkog Ministarstva pravde. Prema optužnici, Debins je ruskoj obaveštajnoj službi rekao da sebe smatra „sinom Rusije“ i da je „mislio da su SAD previše dominantne u svetu i da ih treba srezati“.

U pisanom priznanju podnetom sudu, Debins navodi da je imao „mesijansku ulogu u Rusiji, da ću ih osloboditi njihove ugnjetavačke vlade, pa mi je polaskalo kad su mi se obratili“. Debins je isprva odbio ponudu od 1.000 dolara za informacije koje je prosledio, ali je kasnije prihvatio novčane isplate. Na jednom sastanku je dobio bocu konjaka i rusku vojnu uniformu kao naknadu, navodi se u optužnici.

Pre nego što se pridružio Zelenim beretkama, služio je kao oficir u hemijskim jedinicama američke vojske. Debins je ruskim agentima davao informacije o svojim hemijskim i specijalnim jedinicama, uključujući poverljive podatke o njihovim aktivnostima. Takođe, Debins je ruskim agentima dostavio imena bivših članova specijalne jedinice, radi procene o mogućem vrbovanju i saradnji.

Pomoćnik državnog tužioca Džon Demers kaže da je Debins priznao da je izdao poverenje svoje zemlje, prenoseći Rusima osetljive informacije o nacionalnoj bezbednosti. „Debins je izdao svoju zakletvu, svoju zemlju i članove svoje specijalne jednice, sa namerom da našteti Sjedinjenim Državama i pomogne Rusiji“, rekao je Demers.

(RadioFreeEurope-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *