Pripadnici američke mornarice uhapšeni zbog špijuniranja u korist Kine

Kineske taktike špijunaže ponovo su prioritetna briga američke vojske. U četvrtak je američko Ministarstvo pravde obznanilo hapšenje dvojice pripadnika američke mornarice u južnoj Kaliforniji zbog odavanja vojnih tajni i drugih osetljivih informacija kineskim obaveštajcima.

Đinćao Vej, 22, optužen je po Zakonu o špijunaži za pružanje informacija o odbrambenim i oružnim kapacitetima američkih ratnih brodova, kao i o njihovim slabim tačkama. Takođe je navodno dobio 5.000 dolara jer je svojoj vezi dao 30 tehničkih i mehaničkih priručnika preko šifrovanih komunikacionih platformi. Vej, naturalizovani državljanin SAD-a, počeo je da špijunira za Kinu 2022. godine, navodi se u optužnici. Služio je kao inženjer na USS Eseksu, amfibijskom jurišnom brodu koji je deo američke Pacifičke flote. Preti mu kazna doživotnog zatvora ako bude osuđen.

Podoficir Veneng Žao (26), optužen je da je primio skoro 15.000 dolara mita za pružanje osetljivih informacija kineskom obaveštajcu koji se predstavljao kao istraživač pomorske ekonomije. Među poverljivim informacijama koje je navodno prodao, nalaze se dijagrami i nacrti radarskog sistema stacioniranog u američkoj bazi u Japanu, kao i planovi za velike vojne vežbe u širem regionu. Ovi planovi su detaljno navodili lokaciju i vreme kretanja trupa. Žao je boravio u mornaričkoj bazi okruga Ventura (na slici) u Kaliforniji, i veruje se da je dostavljao dokumente od avgusta 2021. do maja ove godine. Preti mu 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Prošle godine je porastao broj slučajeva kineskog špijuniranja Sjedinjenih Država, dok Vašington pojačava svoj uticaj u Indo-Pacifiku kroz AUKUS i isporuke pomoći Tajvanu. U januaru, špijunske aktivnosti Pekinga privukle su pažnju Amerikanaca kada je meteorološki balon primećen iznad Montane i na kraju oboren kod istočne obale SAD-a. Zatim je u aprilu usledilo hapšenje dvojice muškaraca koji su upravljali lažnom policijskom stanicom koja je ciljala kineske disidente u Njujorku. U junu su američki zvaničnici izjavili da Kina upravlja špijunskom bazom na Kubi najmanje od 2019.

„Ova hapšenja nas podsećaju na nemilosrdne, agresivne napore Narodne Republike Kine da potkopa našu demokratiju i zapreti onima koji je brane,“ rekla je Suzan Tarner, pomoćnica direktora FBI-jevog odeljenja za kontraobaveštajne poslove u četvrtak, nakon što je obznanila najnovije optužnice.

Ali, naravno, špijuniranje se odvija u oba smera. „Svima bi nam bilo bolje, i Amerikancima i Kinezima, ako bismo prekinuli sa pretvaranjem da samo jedna ili druga strana, u zavisnosti od nečije lojalnosti, prikuplja elektronske signale i ostale informacije druge strane,“ napisao je kolumnista FP-a Hauard V. Frenč. „U konkurenciji velikih sila, nikada nije bilo moguće gledati svoja posla. I opasno je pretvarati se da je tako nešto moguće.”

(ForeignPolicy-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *