OpenAI: Nova verzija ChatGPT-a će imati manje „halucinacija”

Kompanija iza aplikacije ChatGPT koja na komandu izbacuje eseje, pesme ili računarski kod, objavila je u utorak dugo očekivani apdejt svoje veštačke inteligencije (AI), rekavši da će biti bezbednija i tačnija od svog prethodnika. GPT-4 je nestrpljivo iščekivan otkako je ChatGPT izašao u javnost krajem novembra, oduševivši korisnike svojim mogućnostima koje su bile zasnovane na starijoj verziji OpenAI tehnologije, poznatoj kao veliki jezički model.

„Napravili smo GPT-4, najnoviju prekretnicu u pokušajima OpenAI-a da poveća razmere dubokog učenja,“ navodi se na blogu kompanije, dodajući da njihova AI tehnologija „pokazuje ljudski nivo performansa“ na nekim profesionalnim i akademskim zadacima. Kompanija je saopštila da je model „kreativniji i saradljiviji nego ikada pre“ i da može „rešiti teške probleme sa većom preciznošću“. Sa ovim apdejtom, tekstualni odgovori GPT-4 će biti tačniji i uskoro generisani na osnova unosa slike i teksta, što predstavlja veliki korak napred, iako ovaj aspekt još nije objavljen. Na primer, ako korisnik pošalje sliku unutrašnjosti frižidera, GPT-4 ne samo da će tačno identifikovati šta se unutra nalazi, već će i smisliti šta se može pripremiti sa tim sastojcima. OpenAI je rekao da radi sa partnerskom kompanijom Be My Eyes na pripremi sledećeg apdejta.

Veliki deo mogućnosti novog modela trenutno je dostupan široj javnosti preko ChatGPT Plus-a i na verziji Microsoftovog pretraživača Bing koja se trenutno testira. OpenAI radi uz podršku Microsofta, koji je ranije ove godine rekao da će finansirati istraživačku kompaniju milijardama dolara. Proizvođač Windows-a je brzo integrisao ovu tehnologiju u svoj Bing pretraživač, Edge brauzer i druge proizvode. Microsoftovo agresivno usvajanje ChatGPT-a izazvalo je trku sa Guglom koji je najavio vlastite verzije AI tehnologije, uz Amazon, Baidu i Metu koji su takođe željni da izbegnu zaostatak. OpenAI je rekao da će nova verzija manje ispadati iz koloseka nego ChatGPT ili Bingov četbot koji su korisnicima predstavljali laži, uvrede ili druge tzv. „halucinacije“.

„Proveli smo šest meseci čineći GPT-4 bezbednijim i usklađenijim. Za 82 odsto su manje šanse da će GPT-4 generisati nedozvoljene sadržaje i 40 odsto veće da će dati činjenične odgovore,“ rekao je OpenAI. Osnivač kompanije Sem Altman (na slici) priznao je da uprkos očekivanjima, GPT-4 „i dalje ima nedostataka, još uvek je ograničen, i deluje impresivnije pri prvoj upotrebi nego nakon što provedete više vremena sa njim“. „Snaga algoritma će se povećati, ali to nije nova revolucija,“ kaže Robert Vesul, izvršni direktor Illuin Technology, francuskog startapa za veštačku inteligenciju. Vesul je osporio bezbednosne mere OpenAI-a, koji je već bio izložen kritikama milijardera Ilona Maska zbog preteranog ograničavanja slobode govora.

„Nisam siguran da želim da AI blokira odgovore na određene teme… Treba li AI da odluči da li da pušim ili ne?“ rekao je Vesul za AFP. Među kompanijama koje sada uvode GPT-4 je Morgan Stanley koja će koristiti AI kao ispomoć svojim bankarima i njihovim klijentima. „U suštini dobijate znanje najobrazovanije osobe u upravljanju bogatstvom – odmah,“ izjavio je Džef MekMilan, šef analitike u kompaniji. Ostali partneri su Khan Academy, gigant za onlajn časove, i Stripe, finansijska aplikacija koja će koristiti GPT-4 za suzbijanje prevara i u druge svrhe.

(AFP-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *