Ogledni primer: Zašto Izrael uvodi treću dozu anti-kovid vakcine?

Vreme je da razmislimo o trećoj dozi anti-kovid vakcine. To može zazvučati preuranjeno dok mnogi čekaju svoju drugu dozu, a milioni je nisu ni dobili. Ali Izrael je upravo postao prva država na svetu koja izdaje treću, buster dozu vakcine, i trebalo bi pažljivo da procenimo da li da učinimo isto.

Čini se da su najraniji primaoci vakcine u Izraelu oni koji se trenutno zaražavaju Delta sojem koronavirusa. Da li to znači da je njihov imunitet opao i da se efikasnost vakcine vremenom smanjuje? Stručnjaci koji sarađuju sa izraelskim ministarstvom zdravlja kažu da je prerano za donošenje takvih zaključaka. Podaci pokazuju da vakcina i dalje štiti najugroženije od ozbiljnog oboljevanja i nakon šest meseci od imunizacije. Iako broj zaraženih ubrzano raste, broj kritičnih slučajeva je ostao relativno nizak.

Kao zemlja koja je najbrže primenila prvu i drugu dozu vakcine na visokom procentu odrasle populacije, Izrael sada smatra da je oporavak ugrožen širenjem Delta soja. Budući da su izdate brzo i rano, početne doze vakcine više ne stvaraju zadovoljavajuću količinu antitela. Jedna lokalna sagovornica kaže da joj je nivo antitela značajno opao. Ona je medicinska sestra u svojim ranim 60-im koja pomaže pacijentima sa imunološkim poremećajima.

Izrael je rano sklopio ugovor sa kompanijom Pfizer, omogućivši obilno i pravovremeno snabdevanje vakcinom u zamenu za podatke o pacijentima, a zahvaljujući ranijoj odluci zemlje da digitalizuje sve medicinske kartone. Izraelski zdravstveni sistem opslužuju četiri konkurentska medicinska servisa, što je takođe omogućilo brzo sprovođenje vakcinacije. Povrh toga, bivši premijer Netanjahu je pristao na visoku cenu vakcine kako bi osigurao da ih Izraelci prime na vreme. Sa imunizacijom se krenulo već 21. decembra 2020., i to je bila najbrže sprovedena kampanja vakcinacije na svetu. U to vreme, neki Izraelci su smatrali da ih koriste kao svetske zamorce, ali većina je prihvatila šansu da među prvima bude zaštićena od kovida-19.

Trenutno, niko sa sigurnošću ne zna šta se događa u Izraelu. Podsećamo da su prve vakcinisane grupe tamo bili zdravstveni radnici, starije osobe i ljudi sa popratnim ili imunološkim bolestima. Medicinari, koji su uglavnom zdrave osobe srednjih godina, trenutno se ne razboljevaju i ne umiru. Svi drugi koji su među prvima vakcinisani inače spadaju u rizične grupe. Serološki testovi su pokazali da čak ni nakon druge doze nisu imali isti nivo antitela kao mlađe, zdravije osobe. Dakle, moguće da je njihov rizični status razlog za trenutno oboljevanje, a ne samo raniji termini vakcinacije.

Ponuda vakcina ne može da isprati svetsku potražnju. Ta oskudica podrazumeva da će samo najugroženije grupe uskoro dobiti treću dozu. Odluku o tome ko će dobiti treću dozu u Izraelu donose medicinski servisi. Prednost se daje pacijentima sa ugroženim imunitetom, na primer onima koji imaju presađene organe. Britanija razmatra davanje treće doze rizičnim grupama od septembra, nakon čega bi usledila imunizacija zdravstvenih radnika. Treća doza anti-kovid vakcine mogla bi se ubrizgavati u jednu ruku, a injekcija protiv sezonskog gripa u drugu, kako bi se optimizovao unos oba cepiva.

Izrael takođe radi na pokretanju sopstvene proizvodnje vakcina. Premijer Naftali Benet kaže da će nezavisna sposobnost države da proizvede vakcine „biti presudno važna, naročito u bliskoj budućnosti koja može doneti nove pandemije.“ Kao i do sada, druge zemlje će posmatrati šta se dešava u Izraelu kako bi procenile šta činiti kada prođe šest meseci od izdavanja druge doze.

(TheSpectator-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *