Obavezna imunizacija: Austrija se pretvara u košmar za nevakcinisane građane

Širom Austrije, ulice su ispunjene zvucima protestnih bubnjeva i zvona. Otkako je austrijska vlada u novembru najavila obaveznu vakcinaciju, što za mnoge antivaksere podrazumeva poslovne gubitke i zatvorske kazne od februara ove godine, demonstracije protiv predloženih mera ne prestaju.

Jasno je zašto su njihovi strahovi opravdani. Samo nekoliko dana pre nego što je najavljena sporna mera, vlasti su pojačale kampanju najavom novog zaključavanja, ali ovaj put samo za delimično vakcinisane i nevakcinisane. Ove mere su bile kratkotrajne pre nego što se pojavio Omikron soj i cela zemlja uvedena u četvrti lokdaun; međutim, vlada je sredinom decembra objavila da će mere biti ukinute, ali samo za potpuno vakcinisane.

Dok im mač obavezne vakcinacije visi nad glavom, nevakcinisani građani Austrije u suštini ne mogu da učestvuju u društvenim aktivnostima. Dok vakcinisani mogu potpuno slobodno da se kreću, mada uz propisanu papirologiju, jedina mesta koja nevakcinisani mogu da posećuju su banke, prodavnice hrane i apoteke; zabranjen im je ulazak u sve druge prodavnice, firme, pozorišta, restorane, barove, muzeje. Lista je podugačka i deprimirajuća. U svakom izlogu sada stoji znak koji upozorava nevakcinisane da ne ulaze. Neke radnje su uvele ponižavajuće prakse: nevakcinisani moraju da pozvone i sačekaju uslugu napolju, na zimskoj temperaturi.

Gledajući međunarodne statistike, nejasno je zašto austrijske vlasti primenjuju ovako ekstremne mere. Situacija nije bitno drugačija nego u susednim zemalja, bilo po procentu revakcinisanih ili umrlih na 100.000 ljudi. Prosečna stopa imunizacije u EU je 69 odsto, dok je Austriji 70 odsto,  prema Evropskom centru za kontrolu bolesti. Ali državna mašinerija nastavlja da melje. Vlada sada planira da poveća javnu potrošnju kako bi osigurala sprovođenje obavezne vakcinacije, što znači stotine novih radnih mesta u državnoj upravi.

Kako objašnjava dnevni list Die Krone Zeitung, „biće mnogo posla za sve njih”, i u naredne dve godine „biće potrebno mnogo više službenika“; vlada procenjuje da će napisati 1,8 miliona kaznenih naloga za nevakcinisane samo do kraja 2022. Kada isključite mlađe od 14 godina, koji ne podležu zakonu, austrijske vlasti će morati novčano da kazne značajan deo stanovništva koji nije (re)vakcinisan. Kazne se kreću u rasponu od 600 do 3.600 evra. Vlada je rekla da kazne ne treba smatrati jednokratnim i da će se dalje primenjivati na neposlušne građane.

Devet regionalnih država koje čine austrijsku federaciju takođe regrutuju službenike uoči obavezne imunizacije. Lokalni list Salzburger Nachrichten piše da regionalna vlada namerava da „zaposli penzionisane policajce radi kontrole kovid mera“; kandidati moraju biti mlađi od 70 godina i imati prethodna iskustva u ovoj oblasti. U zemlji sa starim stanovništvom, čini se da su političari pronašli lukav način da motivišu svoju glasačku bazu da disciplinuje omladinu. U pokušaju da ublaži najavljene mere, vlasti obećavaju da u ovom trenutku „fizička prinuda nije predviđena“ i da se novčane kazne neće „preračunavati u zatvorske kazne“, iako je pre samo par nedelja upućena suprotna poruka.

Povrh toga, Socijalistička partija Austrije (SPO), jedna od dve glavne stranke u zemlji, apeluje da se nevakcinisanima daju otkazi i odzume pravo na socijalnu pomoć u Beču. Ukratko, vladi je upućeno više apela da ponovo razmotri meru zatvaranja onih koji ne mogu ili ne žele da plate kazne. Iako se 1. februar opasno približava, među disidentima se pojavio tračak nade; jedan lokalni stručnjak tvrdi da će blagost Omikron soja učiniti obaveznu vakcinaciju bespotrebnom. Međutim, političari se trude da obeshrabre ovakve glasove, tvrdeći da ništa neće zaustaviti najavljene mere.

Masovne demonstracije koje sada redovno vijugaju ulicama velikih austrijskih gradova neće imati efekta; kao ni zapanjujući broj (trenutno 108.000) poruka koje su zabrinuti građani poslali svojim poslanicima; kao ni izjava ministarke Karoline Edštadler da uvođenje „opšte obavezne vakcinacije zadire u ljudska prava.“ U Austriji je sada uobičajeno da građanin mora da pokaže svoje „papire“ svakome ko ih zatraži u prodavnicama, pozorištima, restoranima, barovima i drugim mestima, bez obzira na njegov vakcinalni status. Svaki kontakt sa trećim licem sada se smatra zvaničnim.

(TheSpectator-ZTP, foto: Lisi Niesner/Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *