NLO primećen iznad Havaja je potrošena raketa? (video)

Hiljade građana bilo je očarano misterioznim svetlima koja su plutala na večernjem nebu Havaja u subotu, 24. oktobra. Fotografije i video snimci svetlosnog niza preplavili su društvene mreže, ostavljajući gledaoce da nagađaju prirodu fenomena, od vanzemaljske letelice do meteorskog pljuska.

Profesor sa Institutu za astronomiju u Manui, Ričard Vejnskout veruje da su posmatrači videli povratak istrošenog raketnog nosača koji je korišćen za lansiranje venecuelanskog satelita Venesat-1 još 2008. Raketa je kružila oko Zemlje od lansiranja, polako gubeći visinu zbog trenja sa atmosferskim omotačem u niskoj Zemljinoj orbiti. U subotu je raketa obišla svoje poslednje orbite.

Vejnskout upravlja teleskopom Pan-STARRS na vulkanu Haleakala i kaže da je ulazak rakete bio očekivan iznad Atlantskog okeana u 19:24, 24. oktobra. Dodaje da je objekat ostao u orbiti malo duže nego što se procenjivalo i da je konačno izgoreo u atmosferi iznad Havaja, što se ne događa tako često.

„Posmatranje povraćaja rakete relativno je retko za specifične lokacije poput Havaja, jer takav fenomen možemo da vidimo samo ako se događa blizu nas“, objasnio je Vejnskout. Orbitalni preleti su uobičajena pojava, i dešavaju se jednom do dvaput nedeljno negde iznad Zemlje. Prema Vejnskoutu, iako je moguće da čvrsti komadi opreme prežive povratak u atmosferu, većina njih će izgoreti, a preživeli ostaci obično pasti u okean ili po nenaseljenim mestima.

Povratak rakete uhvatile su i mnoge kamere za nadziranje neba u opservatorijama Maunakea i Haleakala. Kamera kanadsko-francusko-havajskog teleskopa na Maunakei snimila je video razasutih delova, a sličan zapis je napravio i monitor neba na teleskopu ATLAS na Haleakali. AMOS sistemi na Haleakali i Maunakei takođe su uhvatili povratak rakete. Inače se opservacije AMOS-a koriste za analizu meteora i vatrenih kugli kako bi se astronomima pomoglo da razumeju strukturu Sunčevog sistema.

(hawaii.edu-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *