Nakon bojkota ruske nafte, zašto bi Saudijci pomogli Bajdenu?

Da li Saudijska Arabija ignoriše Vašington? Mohamed bin Salman je navodno odbijao da telefonira Džou Bajdenu, koji želi da kraljevstvo otvori svoje naftne slavine dok Zapad očajnički traži alternativu ruskom energetskom tržištu. Rijad, najveći svetski izvoznik nafte, za sada nije udovoljio molbama Vašingtona.

Sredinom februara, neposredno pre ruske invazije, SAD su zatražile od kartela OPEC+, čiji je Saudijska Arabija najvažnija članica, da proizvodi više nafte kako bi se obuzdale ionako rastuće cene. Kartel je ostao pri svom stavu i rekao da će povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno u aprilu, što je bilo dogovoreno pre ruske invazije na Ukrajinu. Zvaničnici Emirata su rekli da se nadaju povećanju proizvodnje, ali da Saudijci tek treba da daju zeleno svetlo. Postoje otvoreni sporovi. Džo Bajden je, za razliku od Trampa, odbio da razgovara direktno sa princom Mohamedom bin Salmanom i ne priznaje ga za de fakto lidera Saudijske Arabije. Bajdenova administracija veruje da je MBS umešan u ubistvo novinara Vašington Posta Džamala Kašogija, zbog čega je komunicirao samo sa starim saudijskim kraljem.

Tokom 2019, Bajden je kao predsednički kandidat govorio da će tretirati Saudijsku Arabiju kao „državu pariju“. To sada deluje kao nepromišljen potez. Trampov zet Džered Kušner je bio u bliskim odnosima sa MBS-om, a Trampova administracija je uglavnom okretala glavu od rata Saudijske Arabije u Jemenu. Tako je održavano stabilno partnerstvo sa najvećim svetskim izvoznikom nafte. Bajden je u međuvremenu došao na funkciju obećavajući da će prekinuti „svaku američku podršku ofanzivnim operacijama u ratu u Jemenu“. U praksi, to je značilo obustavljanje 75 odsto izvoza oružja u Saudijsku Arabiju. U proteklih nekoliko nedelja, Emirati i Saudijska Arabija su bili na udaru raketne vatre jemenskih Huti pobunjenika i nisu dobili nikakvu podršku od SAD-a.

U međuvremenu, američke diplomate još uvek pokušavaju da uspostave nuklearni sporazum sa Iranom. Vredi napomenuti da je Bajden bio zadužen za spoljnu politiku kao Obamin potpredsednik. Na Bliskom istoku, on nastavlja tamo gde je Obamina administracija stala: uspostavlja bliže veze sa Iranom i marginalizuje Saudijsku Arabiju. Američke diplomate su već mesecima u Beču i razgovaraju o novom nuklearnom sporazumu sa Irancima. Ako bude potpisan, Iran bi mogao da prodaje daleko više nafte SAD-u, što bi bio udarac za privredu Saudijske Arabije. Sporazum ne bi čak ni onesposobio Iran da napravi nuklearno oružje, kako se nada Rijad, jer bi ostao na snazi samo 15 godina i ne bi ugasio sve iranske nuklearne kapacitete. Bogatiji Iran bi mogao da finansira neprijatelje Saudijske Arabije širom Bliskog istoka; sunitske arapske države poput Bahreina i Emirata to znaju i stoga pripremaju arapsko-izraelski savez protiv Irana. Zašto bi Mohamed bin Salman odgovorio na Bajdenove zahteve za još nafte ako SAD želi da sarađuje sa rivalskim izvoznikom i podrži neprijatelje Saudijske Arabije gotovim novcem?

Uz pogoršane odnose sa SAD, Saudijska Arabija ima i ekonomske razloge da se ne povinuje. Ako SAD i Evropa prekinu uvoz ruske nafte bez rezervnog plana, Rijad će moći da prodaje svoju naftu po neverovatno visokoj ceni. Rastuće cene nafte će dati finansijski podsticaj velikim reformskim planovima MBS-a, poput Vizije 2030. Krunski dragulj njegovih planova je Neom, utopijski novi grad na Crvenom moru, čija izgradnja je dovedena u pitanje. Saudijski zvaničnici koji idu u posetu Njujorku sledećeg meseca mogli bi izgledati kao poželjniji partneri i bolja investicija ukoliko bi Rijad isporučio naftu i spasio američke potrošače.

Za sada izgleda da Saudijska Arabija pomaže Moskvi, a ne Vašingtonu. Time što ne proizvodi više nafte, kraljevstvo otežava zapadnim nacijama da opravdaju obustavu uvoza iz Rusije. Prijateljstvo Kremlja i Rijada je krhko; dve zemlje su imale oštar i pomalo zaboravljen ekonomski rat u martu 2020, baš na početku pandemije. I zašto bi Saudijska Arabija bila blagonaklona prema ruskom predsedniku koji je spasao najveću iransku marionetu, Bašara al Asada, tokom građanskog rata u Siriji? Ako Zapad zabrani uvoz iz Rusije bez rezervne opcije, Saudijska Arabija bi mogla da nadomesti manjak. Ako Bajden nastavi da progoni Saudijsku Arabiju, Amerikanci će to osetiti na prvoj benzinskoj pumpi. Nakon nekoliko godina ignorisanja od strane Zapada, Mohamed bin Salman bi mogao da dobije više pažnje i ulaganja. Ukrajinski rat mu definitivno ide u prilog.

(TheSpectator-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *