Moderatori Reddit-a godišnje imaju 3,4 miliona dolara neplaćenog rada

Volonteri koji nadziru forume Reddit-a imaju 466 radnih sati dnevno, što bi firmu koštalo 2,8 odsto ukupnih prihoda. Moderatori mogu rešavati sporove, postavljati pravila i brisati ili uređivati sadržaj koji se smatra neprikladnim za sajt. „Reddit je zauzeo zaista značajno mesto u Gugl pretragama,“ kaže Hanlin Li sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu. Ona i njene kolege koristile su javno dostupne podatke kako bi izračunali koliko je volonterskog rada urađeno.

Prvih 10 odsto moderatora provelo je između 3 i 40 minuta radeći za Reddit. Dve od svake tri intervencije preduzelo je prvih 10 odsto moderatora. Kada se radno vreme sabere, ispada da je tim moderatora svakog dana tokom 2020.  radio oko 466 sati. Naplaćen po prosečnoj ceni od 20 dolara na sat, koliko se obično kreće cena ovakve usluge na poslovnom sajtu UpWork, Reddit bi morao da isplati ukupno 3,4 miliona dolara godišnje, što je blizu 3 odsto ukupnog prihoda kompanije u 2019.

„Istraživanje je izuzetno zanimljivo,“ kaže Karolina Are sa Univerziteta Nortambrija (Britanija). „To zaista pokazuje da je rad na internetu i dalje potcenjen, ne samo od strane kompanija, već i od društva u celini.” Are kaže da studija naglašava nesigurnost rada na mreži. „Činjenica da se tako važan posao kao što je moderisanje sadržaja prenosi komercijalnim kompanijama ili neplaćenim volonterima, pokazuje kako platforme zapravo ne žele da ulažu u unapređivanje zajednica koje stvaraju.”

U izjavi za New Scientist, portparol Reddit-a kaže da je njihov pristup upravljanju zajednicom najbolji koji danas postoji na mreži. Dalje je istakao različite inicijative koje kompanija nudi, uključujući zajednički fond od milion dolara. „Uvek tražimo najbolje načine da podržimo naše moderatore i zajednice,“ dodao je portparol.

(NewScientist-ZTP, foto: Alamy)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *