Kako su CIA i BND decenijama špijunirali svetske lidere

Edvard Snouden je 2013. godine razotkrio obim američkog nadzora nad globalnim telekomunikacijama. Počevši od 1970-ih, nemačka BND i američka CIA koristile su švajcarsku paravan-kompaniju da decenijama špijuniraju svetske lidere.

U Minhenu 1970. godine, predstavnici nemačke Federalne obaveštajne službe i njihove kolege iz američke Centralne obaveštajne agencije potpisali su strogo poverljivi sporazum. Špijuni CIA će kasnije reći da operaciju nazvanu Minerva (Rubikon), smatraju „obaveštajnim pučem veka“.

Nedavna saradnja nemačkog javnog servisa ZDF, američkog Vašington Posta i švajcarske televizije otkrila je celu priču. Prema njihovom izveštaju, nemačke i američke obaveštajne službe zajednički su upravljale švajcarskom kompanijom Crypto AG, vodećom u oblasti tehnologije šifrovanja, koju je osnovao švedski pronalazač Boris Hagelin.

Počevši od 1970., BND i CIA podesili su mašine za šifrovanje tako da mogu da nadziru sve komunikacije. Više od 120 zemalja kupilo je Crypto AG hardver za ambasade, administrativne kancelarije i vladine institucije. Kupci su, između ostalih, bili Iran, Saudijska Arabija i zemlje Južne Amerike i Afrike. Samo Sovjetski Savez i Kina nikada nisu kupili Crypto AG proizvode.

Čak ni zaposleni nisu znali da je kompanija u zajedničkom vlasništvu obaveštajnih agencija. BND je prikrivao svoju umešanost koristeći Simens za tehničku i poslovnu podršku Crypto AG-u, te registracijom vlasništva preko advokatske kancelarije u Lihtenštajnu. Špijunske agencije podelile su profit – samo 1975. godine zaradile su preko 51 milion švajcarskih franaka, što je tada iznosilo oko 19 miliona dolara.

Dan nakon što je bomba usmrtila troje i ranila više od 200 osoba u klubu La Belle u zapadnom Berlinu 1986. godine, predsednik Ronald Reagan je već imao neoborive dokaze da iza toga stoji Libija. Te informacije su došle od presretnutih komunikacija libijske ambasade u Istočnom Berlinu.

Kada su Sjedinjene Države napale Panamu 1989. godine, zvaničnici su znali da se Manuel Norijega skriva u ambasadi Vatikana u Panama Sitiju. Naravno, i Vatikan je koristio Crypto AG mašine.

Tortura i državni udari

BND i CIA takođe su znali za mučenja i ubistva koja su sprovodile diktature u Južnoj Americi. Znali su kada su planirani pučevi i počinjeni masakri. Nepoznato je da li su ovakve informacije ikada prosleđene nemačkoj vladi ili Beloj kući.

Godine 1981., kada je Velika Britanija vodila rat za Foklandska ostrva, BND i CIA su Londonu prosleđivale presretnute komunikacije iz Argentine. U sklopu operacije nadgledani su i NATO partneri poput Italije, Španije i Irske.

Hans Biler, trgovački zastupnik Cripto AG-a i nemački državljanin, uhapšen je zbog špijunaže u Iranu 1992. godine. Bio je nevin, ali vlasti su ga držale u zatvoru skoro godinu dana. Pod pritiskom nemačke vlade, BND je svoje učešće u operaciji okončao 1993.

BND je svojih 50% udela u Crypto AG-u prodao američkoj službi, koja je konačno rasformirala kompaniju 2018. godine. Kompanija je tada uveliko bila prevaziđena, a američke špijunske agencije su prešle na dobavljače digitalnih komunikacija.

(DW-ZTP, foto: Reuters)

Tagovi:,

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *