Kako je operativac IRA-e spasao šefa MI6 od snajperskog napada

IRA je planirala da likvidira jednog od glavnih britanskih špijuna snajperom dok je ulazio u crkvu u Belfastu okružen telohraniteljima, otkriva nova knjiga. Međutim, pripadnik IRA-e spasio je život šefa MI6, ser Morisa Oldfilda, tako što je detalje o ubilačkoj zaveri dojavio specijalnom ogranku severnoirske policije (URC).

Prema nedavno objavljenoj knjizi „Agenti od uticaja – britanski tajni obaveštajni rat protiv IRA-e“, teroristička grupa je tokom 1980. dala zeleno svetlo za ubistvo direktora MI6. Otkrili su da je ser Moris, koga je tadašnja premijerka Margaret Tačer imenovala za nadzornika obaveštajnih službi u Severnoj Irskoj, redovno prisustvovao nedeljnom bogosluženju u crkvi Svetog Đorđa u glavnoj ulici Belfasta.

Izvod iz tajnog obaveštajnog izveštaja, koji je otkrio profesor i autor Aron Edvards, navodi da je doušnik čuo kako dobrovoljci IRA-e govore o planovima za ubistvo Oldfilda. Njegov saradnik je hitno podneo SB50 obrazac, detaljno opisujući šta mu je izvor rekao. Pisalo je: „X-a je kontaktirala osoba sa bliskim vezama u IRA, u regionu Andersontauna.

„Ova osoba je izjavila da je IRA primetila Oldfildovo redovno prisustvo na nedeljnom prepodnevnom bogosluženju koje se održavalo u crkvi Svetog Đorđa u Belfastu. „IRA je znala da prilikom ovih poseta Oldfilda prate 3-4 telohranitelja, ali su procenili da bi dobro postavljeni snajperista ipak mogao da izvrši atentat i uspešno pobegne.“

Ser Moris je bio šef unutrašnje bezbednosne službe (MI5), i do 1978. šef MI6, spoljne obaveštajne službe, koja organizuje britanske agente u inostranstvu. Špijunski šef je imenovan za direktora i kontrolora obaveštajnih poslova u Severnoj Irskoj 1979., u vreme kada je teroristička mašina IRA-e izazivala smrt i razaranja širom Severne Irske i drugde.

Samo nekoliko meseci pre njegovog imenovanja, IRA je izvela dva izuzetno drska napada. U Malagmoru, okrug Sligo, detonirali su bombu na čamcu bivšeg šefa odbrane i rođaka kraljice, lorda Luisa Mauntbatena, usmrtivši njega, dva tinejdžera i majku njegove snaje. Kasnije tog popodneva, u blizini Vorenpointa u okrugu Daun, IRA je ponovo udarila, ovog puta aktivirajući dve snažne bombe unutar vojnog konvoja u kojem su bili pripadnici padobranskog puka, ubivši 18.

Zatim su aktivnosti prebacili na Oldfilda. U knjizi se navodi: „Oldfildova smrt bi poslala snažnu poruku samom centru britanskog establišmenta. Međutim, zaveru su sprečile specijalne jedinice pre nego što je mogla da bude izvršena.“

To nije bio prvi put da se Oldfild našao na spisku za odstrel. Prema knjizi, IRA je takođe planirala da postavi bombu u toalet restorana ispod njegovog stana u Londonu još u oktobru 1975. Isečci iz novina koji opisuju aktivnosti špijunskog šefa naknadno su pronađeni u sigurnoj kući IRA-e, nekoliko nedelja kasnije.

(SundayWorld-ZTP, foto: Martin Pearce)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *