Južna Koreja: Predsednik Mun negirao veze sa navodnim agentima S. Koreje

Kancelarija predsednika Južne Koreje negirala je vezu između predsednika Mun Dže-ina i trojice aktivista koji su uhapšeni zbog navodne saradnje sa severnokorejskim agentima. Južnokorejski aktivisti uhapšeni su u ponedeljak pod optužbom da su vodili kampanju protiv planova južnokorejske vojske da kupi američke stelt lovce, navode policijski izvori.

Prema uobičajenoj proceduri, vlasti nisu identifikovale aktiviste niti je otkriven identitet njihovih advokata. Policija i Nacionalna obaveštajna služba (NIS) takođe su optužili trojicu uhapšenika da su od severnokorejskog agenta primili oko 20.000 dolara. Policija je saopštila da su se aktivisti od 2017. više puta sastajali sa agentom u kineskom gradu Šenjang blizu severnokorejske granice.

Njihova misija je uključivala „podzemne organizacije“ koje su sprovodile prosevernokorejsku i antiameričku kampanju, rekao je policijski zvaničnik, ne navodeći detalje istrage. Korejsko poluostrvo je decenijama podeljeno, a špijunski incidenti i skandali traju godinama. Najnoviji slučaj izazvao je politički haos kada je časopis Čosun Ilbo objavio da su aktivisti radili za Munovu predsedničku kampanju kao savetnici za socijalna pitanja.

Čosun Ilbo i drugi mediji takođe su izvestili da su se aktivisti sastajali sa poslanikom Munove Demokratske stranke kako bi razgovarali o mogućim projektima sa Severnom Korejom. Policija, NIS i Okružni sud u Čengjuu, koji je izdao nalog za hapšenje, nisu bili dostupni za komentar. Glavna opoziciona stranka Moć naroda opisala je slučaj kao „špijunski skandal“ i zatražila da Mun i Demokratska stranka razjasne odnose sa aktivistima.

Portparol predsednika odbacio je tvrdnju da su aktivisti radili za Muna, rekavši da to „nije ni vredno pomena“. Portparolka Demokratske stranke rekla je da partija nema komentar. Liberalni predsednik Mun pokušavao je da poboljša odnose sa Severnom Korejom, rekavši da bi obe strane od toga imale ekonomske koristi, uprkos nuklearnom naoružanju i raketnim programima. Kao gest ublažavanja napetosti, dve Koreje su prošle nedelje obnovile hitne linije komunikacije, koje je Severna Koreja presekla prošle godine usled pogoršanja odnosa.

(JapanTimes-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *