Japanska vojska dobila instrukcije za susret sa NLO

Japanska vojska je dobila uputstva da snima i izveštava o viđenjima neidentifikovanih vazdušnih objekata koji bi mogli da predstavljaju pretnju bezbednosti zemlje.

Ministar odbrane, Taro Kono, izdao je takva uputstva nakon što je američko Ministarstvo odbrane osnovalo Jedinicu za neidentifikovane vazdušne pojave. Iako NLO decenijama pobuđuje maštu običnih građana, vojska tretira nepoznate vazdušne fenomene (NVF) vrlo ozbiljno.

Službenici bezbednosti smatraju rizičnim sve što neobučeni posmatrač ne ume da identifikuje, a što bi mogao da bude i upad strane sile u domaći vazdušni prostor. Ali ponekad se čini da su NVF-ovi još tajnovitiji.

Ranije ove godine, Pentagon je skinuo tajnost sa tri video snimka koji prikazuju čudne eliptične objekte kako jure nebom. Prema američkom Ministarstvu odbrane, crno-bele snimke zabeležili su mornarički piloti, jedan u novembru 2004. i dva u januaru 2015. godine.

Ministar Kono se osvrnuo na ove video zapise i objasnio da, iako se japanski piloti verovatno nikada nisu susreli sa VAF-om, namerava da razvije proceduru za slučaj da se takav susret dogodi.

Nije prvi put da su članovi japanske vlade pokrenuli ovu temu. Ministarstvo odbrane je 2015. izjavilo da se nikada nije susrelo sa vanzemaljskim letelicama, iako je tadašnji glavni sekretar vlade Nobutaka Mačimura rekao: „Lično apsolutno verujem da oni postoje“.

Tadašnji ministar odbrane Šigeru Išiba dodao je da po njegovom mišljenju „nema osnova“ da se odbaci postojanje NLO-ova pod kontrolom vanzemaljskih oblika života, iako to nije bio zvanični stav vlade.

Astronaut Edgar Mičel, pilot lunarnog modula za Apolo 14, tvrdio je da je 90% siguran da mnogi izveštaji o neidentifikovanim letećim objektima zaista „govore o posetiocima sa drugih planeta“. Takođe je pomenuo da se susreo sa zvaničnicima stranih zemalja koji su imali lične susrete sa vanzemaljcima i da sve vlade prikrivaju takve kontakte.

Međutim, Mičel kaže da nikada nije video NLO i da mu nikada nisu pretili povodom takvih izjava. Takođe je rekao da je prikrivanje NLO-a njegovo lično nagađanje.

(skynews-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *