Japan: Ruski agenti aktivni na terenu, kupuju osetljive informacije

70-godišnji Japanac je najnovija meta ruskih obaveštajaca koji traže osetljive informacije u zamenu za gotovinu i druge poklone. Zvaničnici policije u prefekturi Kanagava veruju da je 42-godišnji Rus, koji je od žrtve pribavio osetljive informacije, aktivni obaveštajac.

Rus, koji je radio za trgovinsko predstavništvo svoje zemlje u Japanu, nedavno je upućen tužiocima zbog sumnje da je počinio računarsku prevaru. Zbog iste sumnje uhapšen je i njegov navodni japanski saradnik. Japanac, koji je u međuvremenu pušten bez podizanja optužnice, primio je ukupno 10 miliona jena (90.000 dolara) u gotovini, uz povremene sastanke i večere u restoranima tokom protekle tri decenije, rekli su zvaničnici.

Istraga je pružila uvid u ruske obaveštajne tehnike korišćene pri vrbovanju japanskih građana. „Svako ko ima pristup osetljivim informacijama rizikuje da postane meta,“ upozorio je visoki policijski zvaničnik. Radnik Ruskog trgovinskog predstavništva osumnjičen je da je u dosluhu sa Japancem 2019. ilegalno pribavio osetljive američke i druge podatke o bespilotnim vojnim avionima i radarima. Radnik je naveo Japanca da se prijavi u sistem koji upravlja bazom podataka, ne rekavši mu ništa o preuzimanju vlasništva nad stečenim podacima.

SAD su blokirale slanje dela podataka Rusiji, rekli su zvaničnici. Prema tužilaštvu i agenciji za kreditna istraživanja, Japanac je diplomirani inženjer koji je osnovao firmu za prikupljanje naučnih radova i njihovu prodaju korporativnim klijentima. Nakon hapšenja 9. juna, inženjer je ispričao policijskim inspektorima u prefekturi Kanagava kako je stupio u kontakt sa ruskim agentima.

Inspektori kažu da je to počelo ranih 1990-ih, kada je inženjera posetio navodni ruski agent i rekao da je zainteresovan za naučne radove. Japanca je uputio na svoje „kolege“ po povratku u Rusiju. Taj proces se ponavljao, i Japanac je do sada imao kontakte sa 15-ak ruskih državljana. Po zahtevu bi prikupio određeni broj dokumenata  i predavao ih klijentima u mimohodu, na pustim lokacijama. Ova metoda, poznata kao „češanje“, smatra se klasičnom obaveštajnom praksom.

Primao je i po nekoliko stotina hiljada jena u zavisnosti od značaja isporučenih dokumenata. Pored novčanih nagrada, koje su daleko premašivale troškove nabavke naučnih radova, inženjer je često čašćavan u italijanskim i japanskim restoranima. U policiji je rekao da je sarađivao sa Rusima u zamenu za novac i poklone. Kompanija kojom je upravljao proglasila je bankrot po odluci Okružnog suda u Tokiju 2003, a oduzeta mu je i privatna rezidencija. Od tada živi od penzije sa suprugom. Rusi su očigledno bili svesni njegovih finansijskih poteškoća.

Rusko trgovinsko predstavništvo, Tokio (foto: Shingo Tsuru)

Inženjer je takođe rekao da nije mogao da prekine veze sa Rusima. Tri dana nakon hapšenja Japanca, radnik trgovinskog predstavništva je otišao za Rusiju, ignorišući zahtev lokalne policije da se javi na razgovor. Japanac je pušten 30. juna bez optužnice. „Zbunjeni smo izveštajima japanske policije prema kojima je radnik bio umešan u ilegalne aktivnosti,“ rečeno je u Fejsbuk objavi ruske ambasade od 12. juna, isti dan kada je radnik napustio Japan.

Mere su preduzimane kod sličnih slučajeva špijunaže u Japanu, koji se dešavaju jednom u par godina. Istražitelji su rekli da je većina Rusa koji su vrbovali Japance povezana ili sa ruskom Spoljnoobaveštajnom službom (SVR) ili Glavnom obaveštajnom upravom ruske armije (GRU). SVR raportira direktno ruskom predsedniku i ima zadatak da prikuplja informacije o politici, ekonomiji, nauci i tehnologiji širom sveta.

GRU je odeljenje ruskih oružanih snaga, zaduženo za prikupljanje informacija uglavnom o vojnoj tehnologiji. Upravo je ova služba bila matična organizacija trgovinskog predstavništva iz aktuelnog slučaja, rekli su istražitelji. Agenti obeju službi obično koriste iste metode. Posećuju sajmove vojne opreme i naoružanja, gde razgovaraju sa prodavcima i izvode ih na večere. Prvo zatraže informacije koje su javno dostupne, a zatim informacije o kompanijama za koje prodavci rade i plaćaju ih gotovinom. Na kraju zatraže poverljive podatke. U nekim slučajevima agenti koriste porodične okolnosti svojih saradnika.

Jedan vojni oficir je uhapšen 2000. zbog odavanja tajni vojnom atašeu ruske ambasade u Japanu. Oficir je imao bolesnog sina i novu veroispovest. Vojni ataše je iskazao razumevanje prema njegovoj religiji i dao mu oko 600.000 jena iz saosećanja prema njegovoj porodici. „Ljudi sa problemima na poslu i kod kuće često su na meti,“ kaže visoki policijski zvaničnik. „Savet je da se uzdržite od neopreznog ponašanja, čak i ako vam neko priđe sa laskavim i lepim rečima. Preduzeća takođe treba da budu na oprezu zbog špijunaže “.

Poznati slučajevi špijunaže sa ruskim učešćem

Septembar 2000. Uhapšen poručnik japanske armije zbog sumnje da je procurio interne vojne dokumenate čoveku iz GRU-a.

Avgust 2008. Tokijska policija osumnjičila agenta SVR-a da je prekršio zakon o putnim dokumentima pretvarajući se da je Japanac koji je nestao u prefekturi Fukušima.

Decembar 2015. Bivši visoki oficir japanske armije osumnjičen da je u dosluhu sa agentom GRU-a podsticao svoje bivše podređene da ukradu interni dokument.

Januar 2020. Uhapšen bivši radnik Softbank Corp zbog odavanja informacija o telefonskim baznim stanicama kompanije agentu SVR-a.

(TheAsahiShimbun-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *