Izmene u politici privatnosti: TikTok će sakupljati „otiske lica i glasa”?

TikTok je ažurirao svoju politiku privatnosti i obavestio američke korisnike da bi aplikacija u budućnosti mogla da prikuplja nove vrste biometrijskih podataka, uključujući „otiske lica i glasa“. Na pitanje portala The Verge o kojim vrstama podataka se radi i zašto bi aplikacija uopšte trebalo da ih prikuplja, TikTok nije imao komentar. Politika privatnosti kompanije ažurirana je 2. juna, kada su detaljno navedene smernice prema kojima će TikTok analizirati korisničke podatke.

U pravilniku se navodi:

„Možda ćemo prikupljati video i audio informacije iz vašeg korisničkog sadržaja, kao što su identifikacija objekata i pejzaža, karakteristika lica i tela, kao i reči izgovorenih u vašem Korisničkom sadržaju. Ove podatke ćemo prikupljati kako bismo omogućili posebne video efekte, moderisanje sadržaja, demografsku klasifikaciju, preporučene oglase i za druge operacije.“

Kao što je uobičajeno za politike privatnosti, i ovde postoji zbrka između propisa koji su većini korisnika prihvatljivi (npr. video efekti) i odrednica koje bi se mogle smatrati invazivnim (ciljani oglasi i „demografska klasifikacija“). Primetna je upotreba uopštenog jezika koji bi trebalo da pokrije sve naknadne izmene pravilnika.

Nova politika privatnosti je eksplicitna oko mogućnosti prikupljanja biometrijskih podataka, dakle merenja fizičkih karakteristika, uključujući gorepomenute „otiske lica i glasa“. Pravilnik kaže da će TikTok tražiti saglasnost korisnika pre prikupljanja ovih informacija, ali samo kada to zakon nalaže. Ove ograde ne znače mnogo u SAD-u, budući da samo nekoliko država (Ilinois, Teksas i Kalifornija) nudi ovu vrstu pravne zaštite. TikTok će pristajanje na uslove aplikacije verovatno smatrati dovoljnim pokrićem za najavljene aktivnosti.

Moguće je da su izmene pravilnika odgovor na nedavnu javnu tužbu protiv kompanije; naime, TikTok će platiti 92 miliona dolara odštete zbog višestrukih prekršaja privatnosti. Kao što smo izvestili u februaru, „u sklopu nagodbe, TikTok je prihvatio da obustavi operacije koje bi mogle da ugroze privatnost korisnika, osim ako one nisu posebno naznačene u pravilniku.“ Na pitanje da li su najnovije izmene reakcija na kolektivnu tužbu, TikTok je odbio da komentariše.

Odgovarajući na pitanje koje korisničke podatke TikTok trenutno prikuplja, na koji način definiše „otiske lica i glasa“, kakve podatke će prikupljati u budućnosti i šta planira da učini sa tim informacijama, portparol je samo rekao da „držeći se principa transparentnosti, nedavno smo ažurirali našu Politiku privatnosti kako bismo dodatno pojasnili kakve podatke bismo mogli da prikupljamo.“

Iako je novi pravilnik ponudio pregršt objašnjenja, konfuzija je i dalje prisutna. Za aplikaciju koja se često suočava sa pitanjima privatnosti, čini se da posao tek predstoji.

(TheVerge-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *