Granica na Irskom moru: Bregzit je katalizator uličnog nasilja u Severnoj Irskoj

Još od Sporazuma na Veliki petak, lokalne bande su preuzele kontrolu u delovima Belfasta i Londonderija u kojima dominiraju lojalisti. Tokom nedavnih protesta mnoštvo policajaca je zadobilo povrede od alatki, metalnih šipki, vatrometa i Molotovljevih koktela. Policija tvrdi da je među izgrednicima bilo i vrlo mladih osoba, ne starijih od 12 godina, koje su u prve redove gurali stariji paravojni šefovi.

Čak i ako se trenutno nasilje smiri, Bregzit je lokalnu politiku učinio posebno zapaljivom. Otkako je dogovor Borisa Džonsona sa Evropskom unijom stvorio granicu u Irskom moru u januaru, unionisti su besneli zbog linije koja simbolično i ekonomski odvaja Severnu Irsku od Britanije. Budući da ne vide nikakav politički put za uklanjanje ove prepreke, neki lojalisti smatraju da bi nasilje moglo podstaći Džonsona i EU da preispitaju svoj dogovor.

Džonson bi sigurno želeo da izbegne ovo pitanje, ali EU insistira na čvrstoj granici ne samo zbog kontrole prometa robe iz Britanije u EU, već i radi očuvanja mira, iako se očigledno postiže suprotan efekat. Premeštanje kontrolnih punktova na granicu između Republie Irske i Severne Irske ne bi donelo rešenje, jer bi tamošnja granica postala meta za republikanske disidente.

Međutim, Bregzit nije jedini katalizator nasilja. Okidač je bila odluka javnog tužioca od 30. marta da ne tuži republikanske lidere prisutne na sahrani pripadnika IRA-e u junu. Oko 2.000 ljudi, uključujući čitavo rukovodstvo Šin Fejna, prisustvovalo je događaju u vreme kada je vlada pokrajine dozvoljavala najviše deset ožalošćenih na sahranama.

Tužioci su rekli da nisu mogli da podignu optužnice jer je zakon loše formulisan. Policija je znala da se okupilo 400 ljudi i da će sahrani prisustvovati rukovodstvo Šin Fejna. Lideri unionista tada su pozvali Sajmona Birna, šefa policijske službe Severne Irske, da podnese ostavku.

Ovo je loše vreme za razdor između unionista i policije. Bliži se sezona lojalističkih marševa, a poslednjih dana su grupe maskiranih muškaraca prolazile kroz Portadaun, Balimenu i Markethil. Nije bilo nasilja, ali organizatori nisu tražili dozvolu od državne komisije i time su kršili zakon. Ovo je neobičan i zloslutan razvoj događaja, u opasnom trenutku.

(TheEconomist-ZTP, foto: The Sun Chronicle)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *