Crni trezor: CIA omogućila pristup svim svojim dokumentima o NLO

Nedavno je američka obaveštajna agencija objavila „celokupnu“ arhivu o neidentifikovanim letećim objektima, koja sadrži stotine nekada najtajnijih dokumenata koji sežu više od pola veka unazad.

Nezapamćena i fascinantna objava podataka zahvalnost duguje naporima obaveštajne veb stranice The Black Vault, koja od sredine 1990-ih objavljuje državnu dokumentaciju sa koje je skinuta oznaka tajnosti.

Prema osnivaču stranice, Džonu Grinevaldu mlađem, The Black Vault se od 1996. bori za objavljivanje dokumenata o NLO-ima, koji su polako počeli da se pojavljuju tokom 1980-ih, nakon pravnog postupka vezanog za Zakon o slobodi informacija (FOIA).

Iako su neki fajlovi poznati od ranije, ovo je prvi put da je navodno kompletna arhiva CIA-e dostupna javnosti. The Black Vault je od CIA-e pribavio CD-ROM na kojem se navodno nalaze svi njeni unosi o NLO fenomenima, uključujući informacije koje nikada ranije nisu viđene.

Međutim, kako ističe Grinevald, ne postoji način da se činjenično proveri da li se zaista radi o celokupnoj arhivi CIA-e, kako agencija tvrdi, ili je američka vlada zadržala određene informacije o NLO-ima, za koje se ranije nije znalo.

U svakom slučaju, kolekcija od 2.780 stranica koja je sada dostupna na veb lokaciji The Black Vault predstavlja značajnu pobedu za slobodu informacija i lični uspeh Grinevalda. Među fajlovima su i stotine zapisa iz sredine 20. veka, koji se sada mogu čitati bilo putem pojedinačnih PDF-ova, ili ogromne ZIP datoteke.

Valja napomenuti da sve informacije nisu lako čitljive. U dokumentima su mnogi detalji redigovani, a ukupan kvalitet skenova i fotokopija je neujednačen, pri čemu su neki zapisi prilično teški za čitanje, dok su drugi jasniji.

Oni koji se nadaju da će arhiva konačno dokazati da američka vlada prikriva saznanja o vanzemaljskim oblicima života na Zemlji, biće razočarani. NLO-i su prava, ozbiljna tema, koja se oslanja na dokumentovane izveštaje o predmetima ili pojavama koje čak ni stručnjaci ne mogu da identifikuju ili objasne.

Izrazi poput Anomalijska vazdušna vozila (AAV) nisu sinonimi za vanzemaljske oblike života, s obzirom na to šta bi ovi fenomeni mogli da predstavljaju. Drugim rečima, NLO znači Neidentifikovani leteći objekat – ništa više, ništa manje – kako je nedavno objasnio astronom Kris Impej sa Univerziteta u Arizoni.

Ipak, stotine novootkrivenih izveštaja nude bezbroj neobičnih epizoda i približavaju način na koji obaveštajna zajednica tretira NLO-e. Trenutak objave velike arhive nije sasvim slučajan, budući da su američke obaveštajne službe bile obavezne da otkriju svoja saznanja o NLO-ima. Razlog je posebna klauzula u obimnom zakonu o pandemijskoj pomoći potpisanom krajem 2020. godine.

To znači ćemo tokom ove godine saznati još više o NLO-ima, ukoliko se ispostavi da trenutno dostupna arhiva CIA-e nije sasvim kompletna. Za Grinevalda postoji samo dužnost da se dođe do istine, koliko god da je čudna. „Prosto i jednostavno, javnost ima pravo da zna!“ rekao je Grinevald za portal Motherboard. „Mislim da sam postigao ono što sam zacrtao. Omogućen je pristup važnom materijalu kako bi narod sam mogao da zaključi šta se zapravo dešava.“

(ScienceAlert-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *