Bivši direktor Gugla: Društvene mreže su megafoni za idiote?

Erik Šmit je poznat je po kontroverznim izjavama, a nedavna se može smatrati vrednim dodatkom. Naime, bivši izvršni direktor Gugla je ustvrdio da su društvene mreže „megafoni za idiote”.

Pun citat, prema Bloombergu je: „Kontekst društvenih mreža, koje služe kao megafoni za idiote i ludake, nije ono što smo nameravali.“ Mogli biste da pomislite da Šmit aludira na čitavu tehnološku industriju koja nije uspela da spreči platforme poput Tvitera i Fejsbuka da podstiču eho komore i političku polarizaciju širom sveta (mada za to ne možemo okriviti isključivo društvene mreže).

Kao nesporni pripadnik tehnološke elite, on se sa instinktom tipičnog izvršnog direktora upuštao u neke izuzetno sumnjive poslove. Ali valja se prisetiti da je Šmit godinama lično kontrolisao jednu od najvećih društvenih mreža: YouTube. Pregovarao je otkup od 1,65 milijardi dolara 2006. godine i sa njuhom vizionara platio čak milijardu dolara više od tadašnje realne vrednosti. Na mestu izvršnog direktora Gugla ostao je do 2011., i bio izvršni predsednik krovne kompanije Alphabet do početka 2018. godine.

Ove godine YouTube je konačno otkrio da zarađuje 15 milijardi dolara godišnje, pa se čini da je istorijska kupovina danas finansijski opravdana. Međutim, u društvenom smislu, više zvuči kao da se izvinjava što je zlatno doba YouTube-a završeno. Nije „ono što smo nameravali“.

Šmit je takođe upitan o istorijskom antimonopolskom sporu koji je Gugl doveo pred američko Ministarstvo pravde. Za Bloomberg je imao da izjavi sledeće: „Bio bih oprezan oko ovih tvrdnji o dominaciji. Jednostavno se ne slažem sa njima. Guglov tržišni udeo nije 100%.“

Izgleda da g. Šmit veruje da se antimonopolski zakoni aktiviraju tek kada uništite svakog konkurenta i kada doslovno opslužujete svakog korisnika na planeti.

(TheVerge-ZTP, foto: Shutterstock)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *