Belorusija: Pukotine u Lukašenkovim snagama bezbednosti

Da bi se održao na vlasti, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko oslanja se na dva faktora: podršku Rusije i podršku domaćih službi bezbednosti. Čini se da je strpljenje Moskve na izmaku, što dokazuje nedavna poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ali Kremlj još uvek nije spreman da pusti Lukašenka niz vodu.

Snažniji signal da su Lukašenkovi dani na vlasti odbrojani pojavio se među beloruskim snagama bezbednosti. Ovo deluje neočekivano s obzirom na sistematsko nasilje koje su policija i druge državne službe primenjivale u poslednja četiri meseca nad hiljadama Belorusa. Ministarstvo unutrašnjih poslova je najveća državna institucija za sprovođenje zakona, sa oko 130.000 zaposlenih. Ona čini okosnicu Lukašenkovog režima, i ono što se dešava u njenim redovima oblikuje političke prilike u zemlji.

Prebezi iz redova policije i bezbednosnih službi mogli bi da preokrenu situaciju. Ako bi oni koji izvršavaju Lukašenkove naredbe shvatili da su one pogrešne i prestali da ih izvršavaju, čitav režim bi se srušio kao kula od karata. Postoje naznake da upravo to događa.

Pripadnici policije suočeni su sa mučnim izborom: da ostanu saučesnici diskreditovanog lidera koji vrši nasilje nad sopstvenim narodom ili da se pridruže svojim sugrađanima kojima je dosta života pod Lukašenkom. Policajci moraju da budu svesni da će jednog dana biti sprovedena istraga o tome ko je kako postupao, i da odluče da li će se naći među istražiteljima ili će i sami biti predmet istrage.

Odliv osoblja iz Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih ustanova bezbednosti započeo je još tokom predizborne kampanje u avgustu i traje do danas. Zaposleni su počeli da daju otkaze nedeljama i mesecima pre izbora, kada je Lukašenko koristio službe bezbednosti kako bi sabotirao opozicione kandidate, uključujući pokretanje krivičnog postupka, hapšenje članova opozicije, sprečavanje sastanaka i odbijanje prikupljenih potpisa. Mnogi službenici Ministarstva unutrašnjih poslova nisu se pojavili na radnom mestu na dan izbora.

Prema informacijama Međunarodne strateške akcione mreže za bezbednost, broj otkaza iz ministarstva povećao se nakon izborne prevare i upotrebe sile protiv mirnih demonstranata. Krajem avgusta je pristiglo oko 300 izveštaja o otkazima oficira u glavnom kadrovskom odeljenju policije. Osipanje osoblja nastavilo se i u septembru, a zatim su naglo zaustavilo. Do 1. novembra, broj zaposlenih u glavnoj upravi policije Minska opao je za 18%, dok je centralno okružno odeljenje izgubilo 29% zaposlenih. Mnogi otpušteni službenici dobili su materijalnu pomoć beloruske dijaspore, koja je im pružila i moralnu podršku.

Brojni aktivni i bivši pripadnici policije priznaju da Lukašenkova vlast nije legitimna. Oni su napravili mrežu (By_Pol) službenika unutrašnjih poslova, graničnih trupa, državnog tužilaštva, kriminalističke i tajne policije (koja i dalje koristi sovjetske inicijale KGB) . Odlučili su da stanu uz narod Belorusije umesto uz diskreditovanog Lukašenka. Jednostavno ne žele da ratuju sa svojim sugrađanima, prijateljima i porodicama.

(foto: AFP)

Jedan od prebega je Aleh Talerčik, sada već bivši službenik državnog tužilaštva. „Želim da podržim hrabre Beloruse koji su izloženi represiji,“ rekao je. Talerčik i brojne njegove kolege napustili su tužilaštvo kako bi se usprotivili nasilju nad svojim sugrađanima. Pridružuje im se sve veći broj lekara i medicinara koji su lečili žrtve policijske brutalnosti. Povrede uključuju prostrelne rane, otvorene rane grudnog koša, rane od gelera i eksploziva, ubodne rane, termičke i hemijske opekotine, traume od barometrijskih bombi i mučenja.

By_Pol ima dokumentaciju za više od 1.100 slučajeva mučenja i težih povreda pričinjenih između 9. i 21. avgusta. Broj slučajeva od tada je samo rastao. Dokumentacija će poslužiti za identifikaciju počinilaca, budući da se vreme i mesto svake povrede naknadno mogu uporediti sa snimcima nadzornih kamera, kao i komunikacijom policajaca na terenu. S obzirom da By_Pol ima raširenu mrežu u državnim strukturama, lista policajaca odgovornih za dirketno nasilje sve je duža. Deo informacija je prikupljen iz intervjua sa civilnim žrtvama koje su napustile Belorusiju.

Iako članovi By_Pola ostaju lojalni svojoj zemlji, oni smatraju da je liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja pobednica izbora, a samim tim i legitimni predsednik Belorusije. Tvrde da imaju insajderske informacije o izbornim rezultatima, koji su suprotni Lukašenkovim izjavama o pobedi. Prema nezavisnim anketama Tihanovskaja je dobila 52% glasova, dok je Lukašenku pripalo svega 21%.

Osnivači By_Pola su se sastali sa Tihanovskajom u Varšavi tokom njene nedavne posete Poljskoj i predložili formiranje sindikata zaposlenih u službama bezbednosti. Takav sindikat bi garantovao nezavisnost aparata sile, postavio temelj za novu belorusku policiju i obezbedio lojalnost bezbednosnih snaga državi i narodu.

1. decembra su Tihanovskaja i opozicioni lider Pavel Latuška najavili pokretanje Registra zločina. Koristeći ovu platformu, žrtve i svedoci zlostavljanja mogu dostaviti informacijeza izradu jedinstvenog izveštaja o zločinima i počiniocima. Podsticanje pripadnika policije da se pridruže By_Polu trebalo bi da bude glavni prioritet beloruske opozicije. Postoji plan o davanju novčane pomoći onima koji ostanu bez posla, kao i pravnog imuniteta u zamenu za svedočenje protiv počiniliaca.

Ako ovaj pokret zaživi, Lukašenko bi uskoro mogao da ostane bez podrške u redovima policije. Jedino što bi ga u tom slučaju moglo spasiti je ruska vojna intervencija. Ali i tada bi se borba nastavila, jer bi intervencija okrenula narod Belorusije protiv Moskve. Nakon što je na sličan način izgubio Ukrajinu, Putin će dobro izvagati pre nego što se odluči za akciju na terenu.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *