Afera Panama: Agenti CIA-e bili klijenti „Mosak Fonseka“

Tajni agenti nekoliko zemalja, uključujući agente CIA, koristili su usluge panamske advokatske firme „Mosak Fonseka“ kako bi prikrili svoje aktivnosti, preneo je nemački list „Zidojče Cajtung“.

„Tajni agenti i njihovi doušnici u velikom obimu su koristili usluge te kompanije“, navodi list, koji je prvi došao do 11.5 miliona dokumenata „Mosak Fonseka“ poznatih kao „Panamski papiri“.

List, čije je sedište u Minhenu, navodi da je među klijentima „Mosak Fonseka“ bilo nekoliko učesnika afere Iran-Kontra, kada su viši američki zvaničnici osamdesetih godina prošlog veka potajno organizovali prodaju oružja Iranu kako bi osigurali oslobađanje nekoliko američkih talaca i omogućili finansiranje nikaragvanskih kontraša.

„Panama papiri“ su, takodje, otkrili da su trenutni i bivši visoki zvaničnici tajnih službi najmanje tri zemlje, Saudijske Arabije, Kolumbije i Ruande medju klijentima te kompanije, dodaje list.

Među njima je i bivši šef saudijske obaveštajne agencije, šeik Kamal Abdham, koji je preminuo 1999. godine, preneo je AFP.

On je sedamdesetih godina bio jedan od ključnih agenata CIA na Bliskom istoku, navodi dnevnik.

„Zidojče cajtung“ dobio je ogroman broj dokumenata „Mosak Fonseka“ od anonimnog izvora i podelio ih sa više od 100 medijskih grupa preko Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

„Panamski papiri“ su pokazali da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme „Mosak Fonseka“, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, naveo je na sajtu ICIJ.

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

Skandal sa „Panamskim papirima“ izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

(tanjug)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *