Zatvoren DarkMarket: Europol ugasio najveću crnu berzu na dark vebu

Najveće ilegalno tržište na dark vebu za prodaju droge, falsifikovanog novca i malvera, DarkMarket, isključeno je sa mreže u velikoj međunarodnoj operaciji, saopštila je u utorak evropska policijska služba Europol.

U operaciji gašenja DarkMarketa učestvovale su bezbednosne agencije iz Nemačke, Australije, Danske, Moldavije, Ukrajine i Velike Britanije, kao i SAD-a, pri čemu je Europol koordinirao njihove akcije i pružao operativnu analizu.

U Nemačkoj su policajci uhapsili 34-godišnjeg Australijanca za kojeg se sumnja da je bio šef crne berze. On je tokom vikenda priveden blizu granice sa Danskom. Dalja istraga dovela je do otkrića više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini na kojima je DarkMarket radio, nakon čega je usledila njihova zaplena.

Očekuje se da će podaci sa zaplenjenih servera otkriti jedinicama za sajber kriminal još tragova ka moderatorima, kupcima i prodavcima aktivnim na ilegalnom tržištu.

Prema podacima Europola, na DarkMarketu je obavljana trgovinu ilegalnim drogama, falsifikovanim novcem, podacima sa ukradenih kreditnih kartica, anonimnim SIM karticama i malverom. Berza je imala gotovo 500.000 korisnika, uključujući 2.400 prodavaca. Ukupne transakcije na platformi, izvršene putem kriptovaluta, iznosile su oko 140 miliona evra, rekli su istražitelji.

Berza je svoj naziv preuzela od foruma za sajber kriminal koji je takođe prodavao ilegalnu robu, a FBI ga je zatvorio 2008. godine. Među 60 uhapšenih prestupnika bio je i osnivač platforme Renukant Subramaniam, koji je poslovao iz Londona, a osuđen je na skoro pet godina zatvora.

Sadržaj dark veba nalazi se na paralelnim mrežama kojima se može pristupiti samo putem anonimnih pretraživača poput Tora, uz posebne konfiguracije ili autorizaciju.

(RT-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *