Očekivano? Briselski teroristi bili hapšeni godinama pre napada

Teroristi umešani u napade u Briselu od 22. marta bili su dobro poznati zapadnim službama bezbednosti, a dvojica među njima,  braća Brahim i Kalid El Bakraui, bili su hapšeni i osuđvani za različita kriminalna dela još tokom 2010. i 2011. godine – stariji brat za pucanje na policiju tokom oružane pljačke, a mlađi za krađu kola i ilegalno posedovanje oružja.

Takođe, iz više izvora je potvrđeno da je Brahim El Bakraui prošle godine bio uhapšen i deportovan iz Turske zbog sumnje na terorističke aktivnosti. Zvanična Ankara pokušala da obavesti Brisel o deportaciji i preporučila pritvaranje osumnjičenog po povratku u EU. Belgijske vlasti su propustile da reaguju na upozorenje i dozvolile El Bakruiju da se kući vrati bez posledica.

Treći osumnjičeni, Najim Lahraui, je putovao u Siriju između 2012 i 2013, dok je sledeće 2014 bio izdat međunarodni nalog za njegovo hapšenje, zbog navodne umešanosti u regrutovanje Evropljana za interese Islamske Države.

Pored hapšenja i deportacija iz poslednjih pet godina, osumnjičeni su navodno bili meta policijske racije samo nedelju dana pre napada na Briselski aerodrom i metro. Tokom ove racije, najmanje dva osumnjičena su ubijena, dok su dvojica uspeli da poebgnu, i to upravo braća El Bakraui.

Kao i u slučaju Šarli Ebdo, ispostavlja se da su počinioci uveliko bili poznati policiji i službama bezbednosti, ali im je nepoznatog razloga dozvoljeno da ostanu na slobodi, te da do kraja islpaniraju i sprovedu terorističke akcije.

(new eastern outlook – zavera.rs)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *