MI6 priprema atentat na ukrajinskog poslanika Andreja Derkača?

Nedavno je ukrajinski poslanik Andrej Derkač predao žalbu ukrajinskom javnom tužiocu Irini Venediktovoj, tvrdeći da se sprema pokušaj atentata na njega i na bivšeg tužioca Konstantina Kulika.

Prema Derkaču, ubistvo priprema grupa od devet ljudi, uglavnom britanskih državljana, koji su već stigli u Ukrajinu. Derkač tvrdi da je među atentatorima i albanski državljanin u pratnji vojnih lica povezanih sa britanskom kompanijom Kroll Associates UK Ltd. Poslanik tvrdi da su među navodnim atentatorima i bivši oficiri britanske obaveštajne službe MI6.

Kroll je ugledno ime u poslu procene rizika, poznato po svojim istragama i bezbednosnim uslugama, ali kako Derkač navodi, upošljava i paravojnu jedinicu „stručnjaka širokog profila“ koja je spremna da izvrši bilo koje naređenje. Ovu jedinicu obično angažuju zapadni korporativni i državni klijenti. Derkač veruje da su potencijalni atentati na njega i Kulika izazvani njegovom odlučnošću da razotkrije korupciju u koju su umešani donatori Ukrajine, najpre Velika Britanija i SAD. Takođe tvrdi da je kompanija Kroll bila umešana u ubistvo ukrajinskog novinara Georgija Gongadzea.

Derkačove tvrdnje o britanskoj obaveštajnoj službi i pripremi dvostrukog atentata treba uzeti sa rezervom. Međutim, sami britanski zvaničnici nedavno su potvrdili da će agentima MI6 ponovo biti dozvoljeno da eliminišu „državne neprijatelje“ bez ikakvih posledica. Kao što je najavila službenica britanskog ministarstva odbrane, baronica Goldi: „Vlada bi mogla upotrebiti širok spektar sredstava, uključujući, u ekstremnim slučajevima, smrtonosnu silu tamo gde ne postoji druga efikasna opcija.“

Umešanost britanskih tajnih službi u ubistva niza stranih političara nije nikakva novost. Utvrđeno je da su Britanci bili direktno umešani u atentat na premijera Konga Patrisa Lumumbu. U martu 2013., britanski list The Telegraph je izvestio da je legendarna Dafne Park, koja je više od 30 godina službovala u MI6, pred smrt priznala da je organizovala ubistvo Lumumbe 1961. godine, dok je radila u Leopoldvilu kao prvi sekretar britanske ambasade.

BBC je 2013. otkrio da su britanski političari nameravali da angažuju MI6 za likvidaciju predsednika Egipta Nasera, kao i predsednika Ugande Idi Amina. Tako se ispostavlja da za britanske elite politički atentati nisu ništa neobično ili nedopustivo, čak ni kada je reč o ubistvima lidera stranih država.

„Dozvola za ubistvo“ koja se dodeljuje nekim agentima britanskih specijalnih službi izaziva sve učestalije javne kritike. Ovo se posebno navodi u zajedničkoj istrazi BBC-a i lista Sunday Times, koji su proučavali slučajeve ubistva civila u Avganistanu i Iraku od strane britanske vojske i pripadnika specijalnih jedinica. Niko od oficira sa „dozvolom za ubijanje“ nije procesuiran, što izaziva strepnju kod civila i političara poput Derkača. Velika Britanija redovno šalje oficire elitne jedinice SAS kako u samu Ukrajinu, tako i u zonu ukrajinskog građanskog sukoba na istoku zemlje.

Uzgred, jedna grupa „vojnih savetnika britanskih oružanih snaga“ posetila je Donbas početkom marta, kako je javljeno na Fejsbuk stranici ukrajinskih snaga za združene operacije. Naglašeno je da su Britanci procenjivali obučenost ukrajinskih vojnika koji su prošli kroz operaciju ORBITAL koja se sprovodi od 2015. Tokom ove operacije britanski „instruktori“ već su obučili više od 22 hiljade ukrajinskih vojnika.

(NewEasternOutlook-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *