Aresibo: Teleskop koji lovi vanzemaljce biće ponovo u funkciji

Sredinom avgusta, opservatorija Aresibo, masivni teleskop u Portoriku poznat po praćenju asteroida i potrazi za vanzemaljskom inteligencijom (SETI), isečena je na komade nakon što se metalni kabl iznad teleskopa olabavio i obrušio na radarsku antenu.

Mesec dana kasnije, nadzornici objekta još uvek ne znaju šta je uzrokovalo misteriozni ponoćni kvar. Popravke su u toku i nadzornici planiraju da pokrenu punu „forenzičku istragu“ katastrofe čim se uspostavi bezbednost objekta, navodi se u izjavi Univerziteta Centralna Florida (UCF), koji pomaže upravljanje teleskopom.

„Znamo da proces traje dugo i nestrpljivi smo da krenemo sa popravkama,“ rekao je direktor opservatorije Francisko Kordova u izjavi. Ali pre nego što uklone polomljenu opremu i pristupe poslu, moraju da obezbede teleskop za ljudsko upravljanje, dodaje Kordova.

Kada je Aresibo počeo sa radom 1963. godine, postao je najveći teleskop na svetu sa jednim tanjirom, prečnika 305 metara. (Možda ćete ga prepoznati u scenama iz filmova „Kontakt“ i „Goldeneye“).

Prošlog meseca je urušavanje kabla napravilo 30 metara dugačku rupu u radarskoj ploči, čime je prekinut njen rad, navodi UCF. Kabl je takođe probio kroz nekoliko drugih kablova i platformi koje podupiru tanjir, nakon čega je ostala gomila šuta na zemlji, čineći pristup lokaciji još težim.

Od tada su UCF i njegovi partneri, uključujući NASA i Nacionalnu naučnu fondaciju, započeli procenu štete koristeći detaljan računarski model teleskopa. Inženjeri će zatim pažljivo proučiti model pre nego što pošalju ekipu na lokaciju. Prva ispitivanja prijemnika teleskopa nisu pokazala znakove oštećenja osnovne elektronike. Međutim, tim tek treba da testira S-opseg teleskopa, koji otkriva mikrotalasne signale sa udaljenih zvezda, galaksija i maglina.

Kada se lokacija obezbedi, ekipa za popravke će izvući slomljeni kabl i njegovu utičnicu kako bi započela forenzičku istragu. Za to vreme, dva projekta koja nisu povezana sa glavnim tanjirom, Aresibov program za otkrivanje i domet svetlosti (LIDAR) i Daljinska optička platforma (ROF), nastavljaju sa radom, saopštio je UCF.

(space.com-ZTP, foto: Arecibo Opservatory)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *