Aleks Janger, eks-MI6: Činimo veliku grešku povlačenjem iz Avganistana

Penzionisani direktor MI6 upozorio je da će pretnja od terorističkih grupa, uključujući i Al-Kaidu, eskalirati ako NATO snage okrenu leđa Avganistanu. U svom prvom televizijskom intervjuu, ser Aleks Janger je rekao da bi bila „ogromna greška“ zanemariti ovu zemlju i predvideo građanski rat između pregrupisanih Talibana i pro-zapadne vlade Avganistana.

Bivši obaveštajac kaže da je „veoma zabrinut“ zbog mogućnosti da Rusija iskoristi krizu u Avganistanu kako ni naškodila interesima Britanije i njenih saveznika. Ser Aleks, koji se povukao sa mesta šefa MI6 u septembru 2020., primećuje da su planovi međunarodne zajednice za obnovu avganistanske države bili „nerealani“. Takođe se obrušio na Trampovu odluku da odredi krajnji rok za izlazak američkih trupa, umesto da je iskoristio najavu povlačenja kao protivtežu talibanskom režimu.

Poslednje regularne britanske trupe upravo napuštaju Avganistan, gde su 454 britanska vojnika i civila poginula od pokretanja američke Operacije Trajna sloboda. Poslednji od 750 britanskih vojnika trebalo bi da napusti zemlju dok Talibani nadiru u mnogim delovima zemlje, izazivajući stepnje od novog građanskog rata. U aprilu je predsednik Džo Bajden rekao da je „vreme da se okonča najduži američki rat“, a u petak je avganistanskim snagama predata vazduhoplovna baza Bagram. Oko 650 američkih vojnika će ostati da obezbeđuje svoju ambasadu.

U razgovoru za Sky News, Janger je istakao da je britanska intervencija potisnula Islamsku državu i Al-Kaidu, ali da se „one mogu regenerisati“. Upitan o posledicama okretanja leđa bliskoistočnoj zemlji, ser Aleks je rekao: „Ako se terorističkim grupama dozvoli da se pregrupišu, to će doneti veću opasnost na obale naše zemlje i naših saveznika. „U odsustvu trupa na terenu moraćemo pažljivo da razmislimo o pravcima delovanja. Od vitalnog je značaja da ne pravimo greške koje smo napravili prošli put.”’

U otvorenom priznanju, Janger je rekao da uspostavljanje demokratije u Avganistanu nije uspelo i da se terorističke pretnje ne mogu rešavati samo vojnim sredstvima. „Sa ove distance, težnja za izgradnjom nacije nije bila podržana političkim planom i njeno sprovođenje je bilo nerealno,“ dodao je ser Aleks. „Frustriran sam načinom na koji smo podbacili kao međunarodna zajednica.“

I Britanija i SAD optužile su Moskvu za podršku Talibanima dok su islamistički borci ratovali protiv NATO snaga u Avganistanu. Prema nekim izveštajima, jedinica ruske vojne obaveštajne službe (GRU) nudila je nagrade talibanima za ubistva savezničkih vojnika, što je Rusija negirala. Ser Aleks je nastavio: „Ono što smo naučili je da rešenje mora biti političko… Ideja da u takvoj zemlji možemo stvoriti demokratiju po zapadnom modelu je bila nedostižna.”

(DailyMail-ZTP, foto: Sky News)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *