Francuska: Optužbe na račun Rusije zbog pojave grafita Davidove zvezde u Parizu

Francuska vlada je optužila Rusiju da sprovodi dezinformacijsku kampanju koristeći šablonske slike Davidovih zvezda koje su se misteriozno pojavile na ulicama Pariza krajem prošlog meseca. Zvezde, kojih ima između 60 i 80, pronađene su u 14. arondismanu francuske prestonice, kao i u nekoliko pariskih predgrađa u ranim jutarnjim časovima 31. oktobra. Sve zvezde su plave boje i sve su iste veličine. Čini se da su na brzinu nacrtane šablonima i nemaju propratni tekst.

U saopštenju koje je 8. novembra objavila tužiteljka grada Pariza, Lora Beku, navodi se da je policija identifikovala i uhapsila muškarca i ženu u vezi sa grafitima. Pozivajući se na snimke nadzorne kamere, u izjavi tužiteljke stoji da su dvoje osumnjičenih noću crtali zvezde, radeći zajedno sa trećom osobom koja je fotografisala grafite. U saopštenju se dodaje da navodni autori grafita možda imaju kontakte sa drugim parom, koji čine neimenovana 28-godišnja Moldavka i 33-godišnji Moldavac. Policija je uhapsila Moldavce u Parizu 27. oktobra, jer su na jednoj zgradi nacrtali istu šablonsku Davidovu zvezdu.

U izjavi pariskog tužioca stoji da su oba para bila u kontaktu „sa istom trećom stranom“, osobom koja govori ruski i koja im je ponudila novac za crtanje grafita sa zvezdama. „Stoga se ne može isključiti da je iscrtavanje plavih Davidovih zvezda u regionu Pariza izvršeno na izričit zahtev osobe koja živi u inostranstvu,“ zaključuje se u saopštenju. U nekim medijima se spekulisalo da su grafiti bili deo kampanje „stranog aktera koji pokušava da podrije francusku društvenu koheziju“.

Prošlog četvrtka, francusko ministarstvo za Evropu i spoljne poslove otvoreno je optužilo Rusiju za sprovođenje dezinformativne kampanje sa ciljem isticanja grafita Davidove zvezde na društvenim mrežama i diskreditovanja francuske države. Ministarstvo je saopštilo da kampanja takva podupire „upornu oportunističku i neodgovornu strategiju korišćenja međunarodnih kriza radi stvaranja konfuzije i tenzija u francuskoj i evropskoj javnosti“. Kasnije istog dana, Ambasada Ruske Federacije u Parizu objavila je saopštenje na društvenim mrežama, osuđujući „neosnovane pokušaje Francuske da pronađe ‘rusku vezu’ u događajima koji nemaju nikakve veze sa našom zemljom i da odgovornost prišije Rusiji isključivo sa ciljem diskreditacije”.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *